Снимка: БГНЕС

За трета поредна година безпрецедентните горски пожари причиняват големи екологични и икономически щети в ЕС, както и често трагични загуби на живот. Докато повечето от пожарите (96 на сто) са причинени от човешки действия, положението се влошава от повишената опасност от пожари, предизвикана от изменението на климата, сочи доклад на Съвместния изследователски център (JRC) към Европейската комисия (ЕК).

Близо 900 000 хектара земя - приблизително колкото е територията на френския остров Корсика - е била обхваната от пожари през 2022 г., от които приблизително 365 000 ха принадлежат към зони от "Натура 2000", според доклада "Горски пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка 2022", публикуван днес. Това прави 2022 г. втората най-лоша година (след 2017 г. с 1,3 милиона хектара изгорена земя и над 130 загинали), откакто през 2000 г. започна наблюдението чрез Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

Пожарите са засегнали и мрежата "Натура 2000" – резервоарът на биоразнообразието на ЕС, представляващ около 43 на сто от общата опожарена площ. Общо опожарената територия в защитените зони по "Натура 2000" през 2022 г. е най-високата от десетилетие, според доклада.

Данните за 2023 г. показват, че досега вече са опожарени около 500 000 хектара земя в ЕС. Това включва най-големия горски пожар (Александруполис, Гърция), регистриран в ЕС, с изгорени над 96 000 хектара. Тази година отново се наблюдаваха бушуващи горски пожари, които бяха трудни за овладяване чрез традиционно пожарогасене поради високите им температури, интензивност и скорост. Те бяха овладени едва когато метеорологичните условия се подобриха, което позволи на пожарникарите да се справят с пламъците. Други критични горски пожари в ЕС възникнаха в Португалия, Испания, Италия и Гърция.

Мерките за превенция трябва да са насочени към всички сектори от населението, включително селските участници в пряк контакт с природните зони, както и увеличения сегмент от населението, който живее в така наречения градски интерфейс на дивата природа, където построените селища са или вътре, или в съседство с дива растителност. Повечето от пожарите възникват в тези зони, тъй като са предизвикани от човешки действия и същевременно най-много засягат населението в райони с висок риск от горски пожари.

Това е предупредителен сигнал какво може да доведе глобалното затопляне през следващите години, тъй като температурите се повишават и сушите стават все по-изразени в много европейски страни. Благодарение на мерките за превенция, въведени от ЕС и неговите държави членки, и повишената готовност и противопожарните операции на службите за управление на пожарите, броят на жертвите през 2022 г. беше ограничен.

Законът на ЕС за възстановяване на природата ще помогне да се гарантира, че адаптивният капацитет на европейските екосистеми непрекъснато се подобрява, а новото предложение за закон за мониторинг на горите ще доведе до навременни, точни и сравними данни за горите, позволяващи по-добра превенция и готовност за горски пожари и други нарушения на гората.

През последните три години горските пожари бушуваха от запад на изток и в северните, централните и южните европейски страни. Високата честота и интензитет на горските пожари през лятото поставя службите за борба с пожарите на ЕС в безпрецедентни условия на пожарна опасност, при които често гасенето от въздуха губи своята ефективност, а наземното пожарогасене е трудно или невъзможно. Тенденцията на тези безпрецедентни пожари се наблюдава не само в Европа, но и по целия свят.

През 2023 г. ясни примери за необуздани горски пожари възникнаха в Чили и Канада. Други региони като Калифорния, Австралия, Южна Америка и т.н. са периодично засегнати от горски пожари с честота и интензивност извън традиционния им обхват. /БТА, Ивона Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase