Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, призоваваща страните да спазват олимпийското примирие по време на Олимпиадата, която ще се проведе следващата година във Франция.

Документът беше представен на Общото събрание на ООН от ръководителя на организационния комитет на Игрите в Париж 2024 Тони Естанге.

"Олимпийските игри са най-доброто въплъщение на силата на спорта, тъй като те показват толерантността, уважението и взаимния обмен като глобални ценности. След 100 години отсъствие една страна, свързана с възраждането на съвременните олимпийски игри, е домакин на 33-е летни игри и ще бъде домакин на параолимпийските игри за първи път, които ще се проведат за 17-ти път. За мен е чест да представя резолюцията за един по-добър свят за спорта в контекста на параолимпийските и олимпийските игри в Париж 2024", каза той.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.

Представената резолюция, озаглавена "Изграждане на мир и по-щастлив живот на планетата чрез спорт и въплъщение на олимпийските идеали", се състои от девет точки.

Документът беше приет със 118 гласа „за” и без нито един против. Русия и Сирия обаче се въздържаха. Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за участие на Игрите в Париж. Решението беше взето, след като Москва призна регионалните олимпийски организации на анексираните от Русия украински територии.

С гласуваната резолюция се призовава за олимпийско примирие през периода, който започва седем дни преди началото на Олимпиадата и завършва седем дни след закриването на Параолимпийските игри, както и за осигуряване на безопасно преминаване и участие на спортисти и официални лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase