Снимка БГНЕС
fallback

Палестинската власт е уведомила ръководителя на външните работи на ЕС Жозеп Борел, че 40% от жилищата в Газа са разрушени, съобщи „Гардиън“.

След четиридневното си пътуване до Израел, Палестина, Катар, Бахрейн и Йордания Борел заяви, че иска да сподели усещането си за "абсолютна спешност" във връзка с "драматичната ситуация в Газа" и "слабата надежда" за придвижване към мирни преговори и трайни политически решения за Близкия изток.

Данните от Палестинската власт потвърдиха най-лошите ни опасения във връзка с Газа, след като израелците съобщиха за засилване на военните операции в южната част на ивицата, каза той.

Oще по темата

В дълъг пост в блога си висшият дипломат също така разкри, че израелските военни са му казали, че планират да създадат "малка безопасна зона покрай морето в южната част на Газа" за цивилното население, "за да провеждат наземни операции в южната част" на блокирания анклав, където живеят повече от 2 млн. души.

"Това не ме успокои за бъдещия ход на събитията, ако не успеем да постигнем бързо и трайно деескалиране на военните операции", каза Борел.

Той заяви, че срещите му със семействата на заложниците са го накарали да разбере напълно шока, който израелското общество е изпитало след нападението на Хамас, и подчерта "абсолютната спешност да се продължи напред".

Ръководителят на външната политика на ЕС заяви, че е повдигнал въпроса за заложниците пред всички, с които се е срещал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 месеца

Много.......и празни приказки.

18

Анонимен

преди 5 месеца

И защо трябва да манипулираме и да лъжем? Каква 'палестинска власт', защо не пишете директно Хамас? И розови мечета да ги изкарате, всички ги видяхме - терористи, главорези, изнасилвачи и ислямисти. В Газа няма някаква имагинерна 'палестинска власт' нито 'представители на здравеопазването', както обичате да запазвате. Всичко е Хамас. От 18 години няма нищо друго. И това е петата война само срещу Израел, отделно направиха 4 войни срещу Ливан, Йордания, Кувейт и Египет. Които им дадоха убежище.

17

Българин

преди 5 месеца

Мазното бюрокатче да не забравя, че "най-лошите ни опасения" се случиха на 7-ми Октомври, когато Израел беше непровокирано и зверски нападнат от терористите на Хамас, за да осуети мирния договор между Израел и Саудитска Арабия. От тогава Хамас ядат заслужен бой, а каталунския двуличник да благодари, че това е Израел, инак всяка друга нация щеше да помете Газа със стотиви хиляди избити на ден и без "малка безопасна зона покрай морето в южната част на Газа".

fallback