Снимка: Pixabay

Разширяването на Европейския съюз ще направи заможния 27-членен блок по-сигурен и проспериращ и ще осигури стабилност и мир за Западните Балкани, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча Украйна и Молдова да започнат преговори за членство в ЕС в очакване на изпълнението на оставащите условия, както и Босна и Херцеговина. Тя също така препоръча Грузия да
да получи статут на кандидат за членство.

В средата на декември националните лидери на ЕС следва да решат дали да приемат препоръката на Еврокомисията. Всяко такова решение изисква единодушие от 27-те членки на блока, като на Унгария се гледа като на основна потенциална пречка, посочва Ройтерс.

Шарл Мишел пристигна в хърватската столица Загреб за разговори по стратегическата програма, включително разширяването, с премиерите на страната домакин, Малта, Полша и Италия. Той заяви, че държавите членки на ЕС трябва да постигнат единство по стратегическите въпроси.

Запитан дали вижда заплаха от страна на Русия да допринесе за нов конфликт на Западните Балкани, за да отклони вниманието от войната си в Украйна, както заяви украинският президент Володимир Зеленски пред репортери,  Мишел отговори: "Не можем да изключим изкушенията от страна на Русия или дори на други да се опитат да се намесят, да се опитат да повлияят и затова сме абсолютно убедени, че постигането на напредък по пътя на ЕС е наистина важен за осигуряване на стабилност и за гарантиране, че този регион ще бъде мирен."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase