Снимка: БГНЕС

Транссексуалните вярващи могат да бъдат кръстени в Католическата църква, ако това няма да предизвика скандал или "объркване", каза Ватиканът в сряда, изяснявайки чувствителна област от доктрината.

Службата за доктрината на вярата също не повдигна възражения срещу кръщението на деца от еднополови двойки, осиновени или родени чрез сурогатно майчинство. Коментарите бяха направени в документ, написан на 31 октомври, но публикуван едва сега. Документът представлява отговори на въпроси, поставени от бразилски епископ.

Той беше одобрен от папа Франциск, който многократно е казвал, че Църквата трябва да бъде отворена за всички, включително за вярващите ЛГБТ.

Въпреки това той даде да се разбере, че смята хомосексуалността за "грях, както и всеки сексуален акт извън брака". Католическото учение определя брака като съюз между мъж и жена с цел създаване на деца. В документа Светият престол казва, че транссексуалните вярващи „могат да получат кръщение при същите условия като другите вярващи, ако няма ситуация, при която съществува риск от генериране на публичен скандал или несигурност сред вярващите“.

Това важи за някой, който е претърпял хормонално лечение и/или операция за смяна на пола, се казва в съобщението. В отговор на въпрос дали двойка от един и същи пол може да се разглежда като родители на дете, което трябва да бъде кръстено, Ватиканът каза, че трябва да има само "добре обоснована надежда", че детето ще бъде образовано в католическата религия. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase