Снимка: БГНЕС

Расизмът е "всеобхватен и безмилостен" и се разраства в Европа, като почти половината от чернокожите в държавите-членки, анкетирани от ЕС, съобщават за дискриминация, от словесното насилие над децата им до блокирането им от наемодателите да наемат жилища.

Във всяка сфера на живота, от училищата до пазара на труда, жилищата и здравеопазването, проучване на агенцията за правата на ЕС сред хора от африкански произход установи високи нива на дискриминация, като едни от най-лошите резултати са регистрирани в Австрия и Германия, където далеч десните партии са във възход.

Проучването на 6752 души от африкански произход в 13 страни – Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция – установи, че 45% са били подложени на расова дискриминация, увеличение с шест процентни пункта от 39% през 2016 г.

В Австрия и Германия трима от четирима от анкетираните (72% и 76%) казват, че са се чувствали дискриминирани през последните пет години, спрямо половината (51% и 52%), когато същият въпрос беше зададен през 2016 г.

Антиимиграционната Alternative für Deutschland стана третата по големина партия в Германия, както и най-голямата опозиция след федералните избори през 2017 г. и нейното влияние нараства.

Политик от AfD беше избран на поста областен администратор, еквивалент на кмет, в Германия за първи път през юни, като по-скорошни изборни триумфи в западната част на страната я накараха да се опише като "голяма общогерманска "партия".

В Австрия Партията на свободата (FPÖ), основана през 1956 г. и за първи път ръководена от бивш нацистки служител и офицер от SS, води в социологическите проучвания преди общите избори догодина, които се очаква да спечели.

Майкъл О’Флахърти, директор на Агенцията на ЕС за основните права, която съветва Европейската комисия относно политиката, каза, че резултатите на доклада в ЕС са "срамни".

Той призова всички страни от ЕС да съберат данни за равенството, включително за етнически или расов произход, в опит да се заеме с проблема. Поради чувствителност, произтичаща от Втората световна война, Германия, за разлика от Обединеното кралство, не събира данни от преброяването на расово или етническо многообразие.

О’Флахърти каза: "Шокиращо е да не видим подобрение от последното ни проучване през 2016 г. Вместо това хората от африкански произход са изправени пред все по-голяма дискриминация само заради цвета на кожата си."

"Расизмът и дискриминацията не трябва да имат място в нашите общества. ЕС и неговите държави-членки трябва да използват тези констатации, за да насочат по-добре усилията си и да гарантират, че хората от африкански произход също могат да се ползват свободно от правата си без расизъм и дискриминация", каза той.

Твърди се, че расизмът, разкрит от агенцията, засяга ежедневния живот на хората. Всеки четвърти (23%) от анкетираните казва, че собственик на частен имот им е попречил да наемат жилище поради техния расов или етнически произход.

Една четвърт (23%) от чернокожите хора са посочили, че някой е направил обидни или заплашителни коментари към детето им лично поради техния етнически или имигрантски произход. Почти двама от петима родители в Ирландия (39%), Германия и Финландия (и двете по 38%) и Австрия (37%) съобщават за подобни преживявания.

В изследваните страни е установено, че младите хора от африкански произход са три пъти по-склонни да напуснат училище преждевременно в сравнение с общото население.

Всеки четвърти (26%) от анкетираните казва, че е бил спиран от полицията през петте години преди проучването. Сред тях около половината (48%) характеризират последното спиране като расово профилиране.

Средният дял на чернокожите, които казват, че смятат, че са били жертва на етническо профилиране от полицията, се е увеличил в изследваните страни от 41% през 2016 г. на 48% през 2022 г., когато е направено последното проучване.

Установено е, че средно равнището на заетост сред хората от африкански произход на възраст от 20 до 64 години (71%) е подобно на това на общото население (73%) от същата възрастова група. Но почти една трета (32%) от анкетираните са работили в "елементарни професии" в сравнение със средно 8% за общото население във всички 27 държави-членки на ЕС.

Почти една трета (30%) от заетите хора от африкански произход имат временен договор. Твърди се, че този дял е три пъти по-голям от този на общото население в ЕС (11%). Чернокожите хора също се оказаха непропорционално по-качествени усъвършенствани за длъжностите, на които са работили. Установено е, че една трета (35%) от чернокожите с квалификация на университетско ниво са с професии с ниска или средна квалификация в сравнение с 21% за общото население.

Респондентите в проучването на ЕС са или родени в страни от Субсахарска Африка, или са потомци на имигранти с поне един родител, роден в Субсахарска Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase