Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Европейските лидери са поели ангажимент да се направи всичко възможно, за да се избегне ескалация на конфликта в Близкия изток - това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на видеоконференция на ръководителите, предаде БНР.

Oще по темата
"Разрастването на конфликта ще представлява огромна опасност не само за самия регион, но и за нас, а и за целия свят", каза Мишел.

Той подчерта, че отражението му в ЕС има различни форми и допълни, че е важно да се работи за избягване на рисковете за сигурността и за укрепване на сътрудничеството между службите за сигурност. Миграцията е друг проблем, пред който може да се окажем изправени, каза още Мишел.

Той допълни, че една страна се облагодетелства поне косвено от конфликта – Русия. "Русия вече започна да се опитва да инструментализира тази ситуация, за да се опита да подхрани наратив срещу ЕС и неговите партньори", каза Мишел.

В същия дух бе и изявлението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Някои смятат, че могат да отклонят подкрепата ни за Украйна и че ние ще трябва да избираме кого да подкрепим. Ние ще им докажем, че грешат. Ние стоим до приятелите си в нужда толкова, колкото е необходимо", каза тя.

Лидерите са разисквали и атаката в Брюксел, при която загинаха двама шведски граждани. "Тероризмът отново надига глава", каза Фон дер Лайен и подчерта, че затова е важно да се подновят преговорите между Израел и арабските страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 7 месеца

Никой не вярва на мекокитковитеМекопишковци в Европа. Няма по некадърни и смешни карикатури от тях!!! Външна и вътрешна политика - срам! Европа се превърна в колония на САЩ - каквото каже Байдъновците, урсулите повтарят като папагали - жалка работа! Когато приемаме тъмносиви бежанци "Не на расизма и фашизма". Когато трябва да умират Бели източно европейци - даваме 50 млрд за оръжие и подкрепяме неофашистите наЗелениятНаркоман?! НеолибералнаЕвроЛГБТизмет

48

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 51. Спри да наричаш този Франкенщайн сглобка! Това си е чист картел или организирана престъпна група!

47

Анонимен

преди 7 месеца

До приятелите стояла тая. Да стои до гражданите на ЕС и да се грижи за техните проблеми. Много се била загрижила за украйнците и евреите. Те грижат ли се за нас? Само пари крадат.

fallback