Снимка: БГНЕС
fallback

Радикализираният ислямист, който застреля двама шведски футболни фенове в Брюксел, все още не е заловен. Той е влязъл в страната нелегално. Това каза пред Нова тв Момчил Инджов от Брюксел.

„Според белгийски медии извършителят е 45-годишен тунизиец. Преди час премиерът Александър де Кро направи извънредно съобщение, от което стана ясно, че нападателят е целял да убие специално шведски футболни запалянковци. Оттук нататък вече всеки може да стане цел на терористи. Най-вероятната причина за нападението е заради случаите с изгарянето на Корана в Швеция. След атаката полицията започна обиски в квартал „Скарбек”, където живеят много имигранти”, поясни Инджов.

Oще по темата
Двамата шведски граждани бяха застреляни снощи в центъра на Брюксел. Във видеокадри, направени от местни жители, се вижда как мъж, облечен във флуоресцентно оранжево яке и бяла каска, пристига със скутер и започва да стреля с бойно оръжие по улицата, а после и във входа на сграда, предаде БНТ.

Предполагаемият извършител е с тунизийско гражданство и е пребивавал незаконно в Брюксел. В социалните медии той разпространява видео, в което казва, че е член на "Ислямска държава". Извършителят все още не е задържан.

Нивото на опасност от терористична заплаха в Блюксел е повишено до най-високото възможно - четвърто ниво, в останала част на Белгия е трето. Снощи на националния стадион в Брюксел се игра квалификационен мач между Белгия и Швеция.

Убитите шведски граждани са били привърженици на националния отбор на страната. Мачът снощи беше прекъснат на почивката заради мерки за сигурност и около полунощ около 30 хиляди души бяха евакуирани от стадиона. Трети човек - таксиметров шофьор, също е бил ранен в стрелбата, но животът му е извън опасност. Полицията цяла нощ провеждаше акция в един от кварталите на Брюксел, където предполагаемият извършител е живеел.

Според белгийската телевизия извършителят е 45-годишният тунизиец Абдесалем Л. - радикализиран тунизиец, пребивал незаконно в Брюксел. В Тунис той е бил съден заради терористични действия. Засега се смята, че е действал сам.

"На базата на информацията, с която разполагаме до момента на този етап от разследването, можем да кажем, че няма връзка с конфликта в Газа и Израел", каза Ерик ван дер Сипт, говорител на прокуратурата на Белгия.

Лидерите на ЕС, президентът на Франция Еманюел Макрон и редица други европейски лидери остро осъдиха атентата. Съветът на мюсюлманите в Белгия - организацията, която е официално е призната за представителна ислямската религия в страната, остро осъди атентата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

До Анонимен 49

преди 7 месеца

Ти считаш, че изгарянето на тази книга е простотия, липса на морал и оправдано има за последица такива ексцесии като убийство на невинни хора? Забравяш случая от тази част на Европа, когато властите задължиха пастор да свали декоративен архитектурен детайл от фасадата на къщата си, защото имал формата на кръст и това обиждало религиозните чувства на мюслманин, от чийто прозорец се виждала тази сграда. Амо по същата логика утре те ще поискат да свалим и кръстовете от кубетата на църквите!

54

Анонимен

преди 7 месеца

Човешки живот срещу изгарянето на някаква книга?! При това техни хора си гориха въпросната книга! Тогава трябва да им ответна реакция - за един отнет живот на местен християнин, 10 000 пришълци да са напуснали страната в срок от 24 часа без право да се върнат там до края на живота им!

53

Анонимен

преди 7 месеца

колкото и крайно да звучи, мюсулманите не трябва да бъдат допускани в белите държави, не знаеш кога някой ще му натисне стартера, да си стоят в пустинята, да пият петрол и да се избиват ако искат, само заради изнудването на арабелите е достатъчна причина Европа да мине колкото се може по-бързо към зелена енергия, а като добавим и рекета на расия за газа, съвсем задължително става

fallback