Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към този момент Европа се задъхва от бежанската вълна и това пролича още след старта на войната в Украйна. Необходимо е да се помисли върху политики, които биха подпомогнали бежанците в завръщането им в родната страна, когато тя отново стане по-сигурна и безопасна. Що касае България, страната ни е известна като транзитна зона за бежанците от Близкия изток, но в последно време наблюдаваме и скок на идващите от Украйна. Имайки предвид, че страната ни изпитва недостиг на работна ръка, пазарът на труда би могъл да поеме още кадри, но тук срещаме големи предизвикателства, свързани с езиковата бариера и с възможностите за предоставяне на квалифициран труд. Това каза Владислав Дамянов, координатор кариерно и личностно развитие в Каритас София в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Дамянов разказва, че се работи в посока достъпно образование на бежанския поток така, че той да може да се преквалифицира и да започне да отговаря както на езиковите нужди на пазара на труда, така и на останалите квалификационни изисквания. "Чисто на законова основа не всичко е изчистено, тоест очакваме и там да има промени, за да може образованието да бъде по-достъпно и ясно за новодошлите в България.", допълва гостът.

По повод Международния ден за изкореняване на бедността Дамянов коментира, че към днешна дата светът без бедност изглежда по-скоро като утопия. По негови думи подобна миграция на хора в глобален план, като случващата се в момента, не е имало от Втората световна война насам, като създаването на този миграционен процес води до възникването на нови уязвими групи, за които трябва да се осигуряват допълнителни политики и условия.

"Основното предизвикателство пред борбата с изкореняването на бедността е ниското заплащане в световен мащаб като това естествено рефлектира и върху пазара в България. Твърде малко хора в света печелят повече от средната работна заплата.", коментира гостът.

Той споделя, че всички международни организации се стремят да създадат възможности за постоянна трудова заетост, но това е твърде трудна задача предвид икономическата нестабилност, на която ставаме свидетели през последните години. В тази връзка Дамянов допълва, че неправителствените организации се появяват именно в отговор на нуждите на уязвимите групи.

"Живеем в динамично общество, процесите се променят много бързо и естествено търсенето на пазара на труда се променя също. Затова смятам, че голяма част от хората могат да преминат преквалификационни курсове - преквалификация в своето образование и да се пренасочат към други професии...Мисля, че образованието е в основата на борбата с бедността!"

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase