Снимка: архив, БГНЕС

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" ще се опита да състави правителство, ако президентът възложи задачата на нея, заяви пред полската държавна телевизия премиерът Матеуш Моравецки.

Съветничка на държавния глава Анджей Дуда вече каза, че по всяка вероятност формацията ще получи мандата.

Управляващите печелят парламентарните избори в страната с малко преднина, но губят мнозинството си в Сейма (долната камара на парламента), показват резултатите от екзитполпроучванията.

Според предварителните резултати партията ще има 200 депутатски места от общо 460, а опозиционните партии, водени от "Гражданска коалиция", ще имат 248 депутати. Първи частични официални резултати се очакват по-късно днес.

Ако данните бъдат потвърдени официално, това ще означава значителен  обрат в полската политика и край на 8-годишното националистическо управление, белязано от спорове на Полша с Европейския съюз по различни въпроси като върховенството на закона, свободата на медиите и миграцията, отбелязва БНР.

Лидерът на Гражданска коалиция Доналд Туск, който е и бивш председател на Европейския съвет, обеща да подобри отношенията с Брюксел и побърза да заяви: "Аз съм спортист и политик от много години.  Никога не съм бил толкова щастлив в живота си, както от това второ място. Полша спечели. Демокрацията спечели. Ние свалихме "Право и справедливост" от власт!".

Ярослав Качински, който е начело на управляващите, призна, че не е ясно дали партията ще има нов мандат. „Ние все още сме изправени пред въпроса дали можем да превърнем този успех в нов мандат и това е нещо, което все още не знаем. Но трябва да се надяваме и да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, ще продължим да реализираме проекта си по различни начини и няма да позволим Полша да бъде предадена", заяви Качински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase