Снимка: БГНЕС

София е на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

В класацията по държави, публикувана по-рано този месец, страната ни също зае девето място.

С ръст на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща в индекса на консултантската компания. Първите осем града в класацията попадат в нажежената зона с двуцифрен ръст на цените през второто тримесечие.

Анкара и Истанбул оглавяват класацията с покачване на цените на жилищата съответно със 105,9% и 85,1%, следвани от Дубай (+17,4%), Вилнюс (+14,8%), Загреб (+14,7%), Йерусалим (+14,4%) и Атина (+14,1%).

Ключовият извод през второто тримесечие е, че средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят, отбелязва Knight Frank. През първото тримесечие на тази година ръстът на цените достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7 на сто, четвърто поредно тримесечие на забавяне на растежа спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 г., когато пандемичният бум на жилищния пазар тласна годишното увеличение до 11,8 на сто.

Сегашното покачване на цените е по-бавно в сравнение с първата вълна на пандемията, когато то достигна дъно от 2,9% през второто тримесечие на 2020 г. За последен път ръстът е бил толкова слаб през първото тримесечие на 2012 г., когато дълговата криза в Европа подложи жилищните пазари в региона под рязък натиск към понижение.

При сравнение на ръста на цените на тримесечна база обаче картината става по-сложна. След връхната точка от 3,7% през първото тримесечие на 2022 г. тримесечното повишаване на цените намаля рязко и стана отрицателно през последното тримесечие на миналата година. Оттогава насам ръстът се ускорява и цените са се повишили средно с 1,3% на следените от Knight Frank градски пазари в трите месеца до края на юни 2023 г.

През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отбелязаха спадове на цените, докато през второто тримесечие делът им намалява до 40%. Подобренията през последните три месеца са повсеместни, но градовете в САЩ, Канада и Австралия изпъкват особено много. Към края на 2022 г. десет от 12-те американски пазара, включени в индекса на Knight Frank, отбелязаха спадове на цените, а до края на второто тримесечие на тази година всички 12 пазара отчитат ръстове. В Канада всички три следени пазара отчетоха спад на цените през четвъртото тримесечие на миналата година, докато сега те постигат ръст. Историята се повтаря и в Австралия, където всички градове, включени в индекса, са отбелязали тримесечно покачване на цените през вторите три месеца на годината.

Други пазари също отчитат подобрения – в Европа има няколко силни примера с тримесечен ръст, най-вече Осло, Стокхолм и Глазгоу. Но докато някои ключови пазари набират скорост, на други положението е по-тежко. Градските пазари от континенталната част на Китай отслабват – ако през първото тримесечие девет от десет пазара постигаха ръст, следващото тримесечие половината отчитат спадове на цените.

Макар че остава много силен, ръстът на цените в Турция се забавя значително през второто тримесечие. Сингапур отчита умерено покачване на цените и потвърждава смесената картина на глобалните пазари. Редица европейски градове регистрират още по-голямо затягане на цените, най-вече Брюксел, Марсилия, Атина, Барселона и Мадрид.

Какво се промени?

Възстановяването на цените през последното тримесечие не бива да бъде надценявано, предупреждава Knight Frank и допълва, че много пазари все още отчитат спадове на цените, а значителният натиск се запазва. Но редица двигатели подкрепят цените.

Намаляла несигурност: Насочваме се към по-сигурна среда, повишаването на лихвите вероятно е зад гърба ни, въпреки че те остават на високо ниво в сравнение с неотдавнашните исторически стандарти.

Ограничено предлагане на жилища: Липсата на нова строителна дейност през последните години в съчетание с по-ниска пазарна ликвидност създават недостиг на налични имоти за покупка. Ликвидната криза е породена от нежеланието на домакинствата да сменят жилището си, за да задържат ползите от ниските фиксирани за дълъг период лихви по ипотечните кредити.

Демографски промени: Някои страни, особено Австралия, отчитат ръст на вътрешната миграция след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Целият анализ - в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase