Снимка: БГНЕС/EPA

Международната мрежа от фондации на стойност 25 млрд. долара, основана от Джордж Сорос, закрива офиси по целия свят, тъй като се готви да съкрати над 40% от персонала си.

Според копие от имейлите, на които от Bloomberg се позовава, миналата седмица служителите на фондация „Отворено общество“ (OSF) в Африка са получили кореспонденция, в която подробно са описани следващите стъпки на процеса, който включва закриването на половин дузина офиси на континента в допълнение към офисите в Балтимор и Барселона.

„С решението на управителния съвет от юни да съкрати персонала с повече от 40%, числеността на служителите и необходимите офисни площи трябва да намалеят“, казва в един от имейлите Бинайфър Новроуз, вицепрезидент на OSF по програмите.

„Вече не разполагаме с необходимия обем дейности, за да управляваме множество малки офиси, и затова взехме да ги намалим още повече.“

Благотворителната организация на гиганта на хедж фондовете отпуска над 1 милиард долара безвъзмездни средства годишно, включително над 100 милиона долара в Африка. Според имейл от изпълнителния директор за Африка Мутони Уаниеки местата, където OSF вече няма да има персонал, включват: Адис Абеба, Етиопия, Кампала, Уганда, Кейптаун, Киншаса, Демократична република Конго, Абуджа, Нигерия и Фрийтаун, Сиера Леоне. Офисите в Найроби, Кения, Дакар, Сенегал и Йоханесбург ще останат отворени.

„Много съжалявам, че се получи по този начин“, пише Уаниеки до служителите в имейл. „Очевидно не е това, което някой от нас е очаквал, и много съжалявам, че не съм имала информация за това по-рано“, добави тя, като уточни, че промените не са това, което ръководството "пое като ангажимент преди две години".

Затварянето на офисите в Барселона и Балтимор беше обявено по-рано тази година, а африканските офиси „са в различни етапи на преход към затваряне или сливане в една регионална структура от 2021 г. насам“, заяви говорител на OSF в имейл. Голяма част от сателитните офиси ще бъдат закрити до края на 2023 г., добави още той.

През юли Inside Philanthropy съобщи, че OSF е премахнала повече от дузина офиси в Африка и Азия от списъка на своя уебсайт.

Официален наследник

OSF вече е в ръцете на 37-годишния син на Сорос - Алекс, който стана председател на организацията през декември 2022 г. и беше обявен за официален наследник на баща си през юни.

Според интервю от септември с Марк Малок-Браун, президент на фондацията, за втори път в рамките на три години нестопанската организация преминава през преструктуриране в опит да стане по-гъвкава. След промените OSF ще има по-малко от 500 души на заплата, в сравнение с почти 1700 през 2021 г.

Част от плана за преструктуриране включва пренасочване на приоритетите от дължимата грижа преди отпускането на безвъзмездни средства към по-голям фокус върху въздействието на даренията, което ще изисква по-малък персонал, обясни Малок-Браун.

„Огромният бюрократичен процес предшестваше отпускането на безвъзмездните средства, а след това беше много по-леко“, каза той в интервю през септември, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според запознати съкращаването на персонала ще засегне най-силно тези, които се занимават с активна дейност, като например отпускането на безвъзмездни средства. Персоналът, който работи по програмите извън САЩ, се съкращава от 450 на около 150 души. Програмите на САЩ ще останат в сила до президентските избори през следващата година.

Говорител на OSF отказва да коментира конкретни цифри, докато не приключат „трудовите преговори.“

Благотворителната организация, която оперира на пет континента, ще използва и нов модел на работа с „възможности“, макар че не е ясно върху кои възможности ще се съсредоточи. Служителите, засегнати от съкращенията в Африка, се призовават да кандидатстват за длъжности „в рамките на тяхната юрисдикция“, се посочва в имейла от Новрой. "От вас се очаква да се преместите и ще носите отговорност за собственото си прехвърляне", пише Уаниеки.

През август OSF изпрати на получателите на субсидии бележка, в която се казва, че „до голяма степен ще прекрати финансирането в рамките на Европейския съюз, а по-нататъшното финансиране ще бъде изключително ограничено.“

По време на конференция в Австрия по-късно същия месец Алекс Сорос оспори съобщенията, че това означава намаляване на работата на организацията с нестопанска цел на континента. „За мен е новина, че OSF напуска Европа“, посочи той. „В различни издания беше съобщено, че случаят е такъв, но ние просто променяме стратегията си.“

Няколко дни по-късно беше публикувана редакционна статия на Politico, написана от него, със заглавие „Никакво отстъпление на Сорос от Европа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase