Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският премиер Риши Сунак каза, че предложението на министъра на отбраната Грант Шапс британски войски да обучават войници в Украйна не се отнася "за тук и сега", предадоха ДПА и Ройтерс.

Премиерът изключи възможността британски сили да отидат в Украйна и заяви, че наскоро назначеният ръководител на министерството на отбраната обсъжда възможността в "дългосрочен план".

В интервю за вестник "Съндей телеграф" Шапс заяви, че "в крайна сметка" би искал британските войски, които отдавна обучават украинските сили, да продължат да го правят "в страната", а не в Обединеното кралство. Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че всички британски войски в Украйна ще бъдат цели за силите на Кремъл, припомня БНР.

По-рано обаче Сунак заяви, че иска да бъде "абсолютно ясен" относно ситуацията след "някои погрешни информации". Той заяви, че Великобритания обучава украински граждани и войници "от дълго време" в Обединеното кралство. "И това, което министърът на отбраната каза, беше, че може би е възможно един ден в бъдеще ние да проведем част от това обучение в Украйна", каза министър-председателят.

"Но това е нещо в дългосрочен план, а не тук и сега, няма британски войници, които да бъдат изпратени да се бият в настоящия конфликт. Това не се случва. Това, което правим, е да обучаваме украинци. Правим това тук, в Обединеното кралство."

Шапс заяви, че е разговарял с началниците на армиите за преместване на "повече обучения" в Украйна и призова британските отбранителни предприятия да започнат производство в страната. След като пое поста на министър на отбраната от Бен Уолъс в края на август, той заяви, че е разговарял и с украинския президент Зеленски за помощта на Кралските военноморски сили за защита на търговски кораби в Черно море. Той заяви, че Великобритания също така търси начини да помогне на Украйна да се подготви за членство в НАТО.

Великобритания и нейните съюзници избягват изпращането на свои военни в Украйна, за да намалят рисковете от пряк сблъсък с Русия, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase