Снимка: БГНЕС

Земеделските стоки, внасяни от Украйна в Европейския съюз, отговарят на всички европейски изисквания за качество и за тях не се правят отстъпки, заяви говорител на Европейската комисия. Той добави, че ЕК ще изпрати на Киев оценка за плана на украинските власти за преодоляване на затрудненията, свързани с износа към ЕС.

Украйна предлага да се въведе лицензионен режим за земеделския износ, за да няма нови трудности в петте засегнати по-рано държави - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, поясни говорителят. По неговите думи ЕК следи пазара и съобщава данните на държавите от Съюза всеки месец.

Европейските правила предвиждат при необходимост да бъдат предприети промени, но в общия случай ЕС премахна митата за вноса от Украйна, за да помогне на страната, нападната от Русия, посочи говорителят. По неговите думи се предвижда, след като украинският план бъде одобрен от комисията и засегнатите държави, да бъде приложен възможно най-бързо.

Говорителят потвърди, че Полша участва в преговорите за новите украински мерки.

Междувременно спорът между Киев и Варшава по отношение на украинския земеделски внос се задълбочи с предупреждението на полската страна, че повече няма да доставя военна помощ на Киев, а украинската страна заведе иск в Световната търговска организация срещу Полша, Унгария и Словакия, които въведоха едностранни мерки срещу украинския внос след отпадането на европейските ограничения на 15 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase