Снимка БГНЕС, архив

България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение с други европейски страни и  е на опашката по доходи. Това сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината.

Според тях почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 14.2% на годишна база, но в предишните тримесечия ръстовете бяха над 15 и дори над 16%, пише "Сега".

Ако в Германия в края на 2022 г. почасовата надница е било 39.5 евро, то у нас тя е едва 8.2 евро, показват данните на Евростат. Съседна Румъния ни изпреварва с 9.5 евро на час, а Унгария - с 10.7 евро. Хърватия влезе в началото на тази година в еврозоната със средно възнаграждение от 12.1 евро средно почасово заплащане. В Балтийските страни то се движи между 12 и 16 евро.

Чехия отбелязва най-високи възнаграждения от бившите соцстрани - в края на 2022 г. средното ниво на заплащане е 16.4 евро на час. Това е повече от средната надница в Гърция от 14.5 евро.

Още по темата

Люксембург и Дания са страните в ЕС с най-високи възнаграждения, съответно с 50.7 евро и 46.8 евро на час. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средно за ЕС почасовото възнаграждание през миналата година е било 30.5 евро.

Като цяло почасовите надници в Европейския съюз са нараснали с 5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2022 г. В страните от еврозоната този ръст е 4.5%.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase