Снимка: БГНЕС

Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Проучването е на Националния статистически институт. Едва 20 на 100 са тези, които имат увеличение на приходите си. Въпреки двуцифрената инфлация - 80% нямат никакво увеличение на доходите си през последната година.

Семейството на Ива Цветкова е сред домакинствата, които са свили разходите си заради инфлацията. Непроменените доходи на тричленната фамилия през последните 12 месеца налагат известни ограничения.

"Наложи се да вземем решение да не ходим на почивка, тъй като предстои учебната година и детето смени училището. Нови неща трябва да се закупуват и така си правихме по-сериозни сметки", казва тя.

Ива е притеснена, че предстои и зимният сезон, което означава по-високи разходи за отопление.

"В нашето семейство специално сме забелязали, че за ток отиват най-много средства, тъй като не ползваме ТЕЦ и това доста се отразява на семейния ни бюджет", допълна Цекова.

Около 1/3 от анкетираните от Националния статистически институт са ограничили потреблението си на енергия. Близо 9 на 100 от живеещи в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в това отношение е 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Според икономисти докато бизнесът в България продължава да работи на ишлеме, цената на работната сила няма да се промени и затова не могат да се очакват по-високи доходи. И предлагат вариант за изход от ситуацията.

Според доц. Даниел Павлов – икономист един от начините е да стимулираме малките и средни предприятия, особено в провинцията, да извършват своето производство чрез права върху собствена търговска марка. Така например, има различни международни корпорации, които имат права върху своите напитки - търговска марка, промишлен дизайн, изключително добра пазарна политика. И ето, в резултат на това те са мултимилиардери.

Според доц. Павлов повишаването на бизнес културата на купувачите също е ключово. Ако се залага на продукти на родното производство, това ще стимулира местния бизнес, което неизменно ще доведе до по-високи доходи на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase