Снимка: БГНЕС

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за в. "Дер Щандард", цитирано от румънските медии.

В него той отбелязва, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, тоест на няколко милиарда евро.

"Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство", каза Чолаку.

Той определеи като "невярно" твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

"Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването", категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

"Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме", отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

“Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред - през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави - с изключение на Австрия - подкрепят присъединяването на Румъния".

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия “кървави” пари ("Blutgeld"), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

"Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ", отбелязва Чолаку, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase