Снимка: БГНЕС
fallback

От около 7 млн. украинци, избягали от войната, в Германия са били регистрирани 1,08 милиона от тях. Тя е и страната в ЕС, приела най-много бежанци от Украйна.

На второ място в ЕС е Полша, която е приела с 968 000 украински бежанци, а на трето Чехия с 365 000 души. Данните са от нов доклад на Центъра за икономически стратегии в Киев (CES), публикуван във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Според доклада приблизително всеки седми украинец е напуснал родината си след началото на войната. Смята се, че около 1,3 млн. живеят в Русия и Беларус, а останалите - основно в страните от Европейския съюз. По-голямата част от тях са висококвалифицирани жени и техните деца. 18% са на възраст между 35 и 49 години.
Защо украинците избират точно Германия? Една от основните причини са по-щедрите помощи, които се получават в страната. Много държави ограничиха помощите, но Германия е изключение.
Само за сравнение: 56% от украинските бежанци, живеещи в Полша, получават държавна помощ, а в Германия този дял е 76 процента.

62% от украинците в Полша казват, че помощта, която им се отпуска, не им е достатъчна, за да покриват основните си нужди. В същото време едва 9% от бежанците в Германия смятат помощите си за недостатъчни.

Средната стойност за всички останали страни от ЕС по този показател е 23 процента, посочва ФАЦ.

В Германия бежанците от Украйна имат право на месечна помощ в размер на 502 евро за възрастен и между 318 до 420 евро за дете (т.нар. Bürgergeld), както и на още добавки - например за наем и отопление.

На други места - например в Чехия - помощите вече бяха намалени заради затрудненото финансово състояние на страната. Предлагат се и бонуси на завърналите се - инструмент, който в момента изпробват Ирландия и Швейцария.
Именно готовността за завръщане на бежанците в разкъсваната от войната Украйна е въпрос, който притеснява Киев. Управляващите се опасяват, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в най-голямата пречка пред скъпо струващото възстановяване на Украйна, пише ФАЦ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Пропов

преди 7 месеца

Ами на арабеските им дават подобни суми. Няма как на европейски бежанци да дават по малко. Само че повечето почват и работа, а на Германия това им трябва - работна ръка. Всеки който работи е добре дошъл. Всъщност Германците са много наясно какво правят. На тях им трябват работници на всякакви нива и бежанците са точно това. А социалните помощи са въдичката да се закачат.

33

Велик е путин

преди 7 месеца

Утре отивам да взема украинско поданство и тръгвам за германия пеейки-доларите в марки обърни. Да живее Путин че ни отвори границите на запад

32

Анонимен

преди 7 месеца

По курортите у нас и в чужбина само укри. И аз така искам.

fallback