Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase