Снимка: БГНЕС

Нуждата от разширяване и необходимостта от реформи бяха в центъра на дискусията за ролята на ЕС като фактор за вземане на решения на Стратегическия форум в Блед на 29 август. Макар че участниците в дискусията, предимно представители на външната политика на държавите-членки на ЕС се съгласиха, че ЕС трябва да премине през процес на реформи, за да бъде готов за разширяване, те не са на едно мнение за това как да се осъществи това, пише "Словениа таймс".

Френският държавен министър за Европа Лоранс Бун заяви, че руската агресия, дезинформация и опити за подкопаване на демокрацията доказват, че без разширяване няма да има сигурност и стабилност за ЕС или съседните държави.

В светлината на предстоящите избори за Европейски парламент тя заяви, че разширяването трябва да стане възможно най-бързо, тъй като настоящият Европейски парламент го подкрепя, което може да не се случи след изборите през юни следващата година.

В разговор със Словенската агенция по печата Бун заяви, че разширяването на ЕС ще доведе до промяна в политиките, управлението и бюджета. ЕС, който ще има 30 или 35 държави-членки, ще трябва да се адаптира, за да отговаря на новата геополитическа ситуация.

Бун смята, че страните кандидатки, които постигат напредък в изпълнението на критериите на ЕС, трябва да се възползват по-бързо, което ще направи процеса на разширяване по-гъвкав.

Марко Щуцин, държавен секретар в словенското външно министерство, заяви, че ЕС в сегашния си вид няма да работи толкова добре след десет години.

Коментирайки изказването на словенския министър-председател Роберт Голоб от предишния ден, че реформата трябва да се осъществи през следващите 12 месеца, в противен случай тя няма да се осъществи изобщо, Щуцин заяви, че чувството за спешност идва от факта, че догодина предстоят избори за Европейски парламент, което означава, че блокът ще има нова Комисия и нов парламент.

Освен това ще започнат преговорите за нова финансова рамка, каза Щуцин и добави, че това ще постави началото на събития, "които ще ни доведат до въпроса ... какво искаме от Европейския съюз". Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Тиаго Антунеш смята, че дискусиите за реформите не трябва да се въртят около процедурни въпроси, а да се съсредоточат върху желанията и целите. Но от друга страна, Даниела Шварцер, член на изпълнителния съвет на фондация "Бертелсман", заяви, че малките държави членки се притесняват да защитят националните си интереси в един по-голям ЕС. Всяка страна иска свой собствен комисар, подчерта тя.

За унгарския министър на външните работи Петер Сиярто разширяването е средство за изграждане на по-голям и по-силен ЕС, което от своя страна ще го превърне в по-силен фактор за вземане на решения. Способността на блока за вземане на решения е в лошо състояние, каза той и добави, че той е загубил силата си в областта на сигурността, икономическото въздействие и енергийната сигурност. Сиярто беше категоричен, че разширяването трябва да се осъществи възможно най-скоро, дори преди 2030 г. - времева рамка, предоставена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В същото време Антунес заяви, че преди да се осъществи разширяването, трябва да се извършат реформи. Те са необходими в широк спектър от въпроси и трябва да се разглеждат не като пречка, а като стъпка, необходима за създаване на капацитет за усвояване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase