Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис изпрати поздравително писмо до украинския си колега Володимир Зеленски по повод отбелязването на Деня на независимостта на Украйна, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на президентската администрация.

Държавният глава изрази високата си оценка за "смелостта", показана от украинския народ в защитата на независимостта, суверенитета и териториалната цялост от руската агресия.

"Ще продължим да бъдем до вашата страна толкова дълго, колкото е необходимо, до победата срещу агресията, освобождаването на цялата територия на Украйна в международно признатите ѝ граници и след това в процеса на възстановяване и реконструкция на страната", се посочва в адресираното до Зеленски писмо.

Според Йоханис чрез агресивната война, която предприе, Руската федерация наруши "тежко и многократно" всички принципи на международното право и причини "огромни страдания", а засилването на атаките срещу украинската гражданска инфраструктура, с многобройни загуби на човешки живот и широкомащабни разрушения, "представляват нови военни престъпления", извършени от агресора.

Също така румънският държавен глава подчерта, че неотдавнашното решение на Русия за спиране на участието в черноморската зърнена инициатива показва "осъдително безразличие към продоволствената сигурност на най-уязвимите страни" в глобален план.

"Президентът на Румъния подчерта, че нашата страна винаги е била сред най-твърдите поддръжници на Украйна във всички формати на регионално, европейско и световно ниво. Същевременно президентът Клаус Йоханис оцени, че в този контекст задълбочаването на политическите и практическите връзки между НАТО и Украйна представлява ценен резултат на нашите общи усилия, който трябва да бъде последван от напредък по пътя на присъединяване към алианса, а в предстоящия период Румъния ще действа решително за политическо решение за започване на преговорите за присъединяване към ЕС", отбелязва президентската администрация.

Йоханис изрази увереността си, че отношенията между Румъния и Украйна ще се развиват в духа на европейските и евроатлантически принципи и в полза на всички граждани, включително лицата, принадлежащи към румънското малцинство в Украйна, предаде БТА.

По повод Деня на независимостта на Украйна президентският дворец "Котрочени" снощи бе осветен в цветовете на украинско знаме, посочва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase