Снимка: БГНЕС

Само ден след като в македонския парламент започна процедурата за промяна на Конституцията, лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски отправи тежки обвинения срещу Европейския съюз, и разбира се, осъди за пореден път "българския диктат", предаде репортер на БГНЕС.

Според него "единственото решение са предсрочни избори, защото "техните червени линии спрямо България" са били ясни. "Много често ние сме говорили за нашите червени линии. Днес говорим за провеждането на незабавни предсрочни парламентарни избори. На масата за преговори няма нищо", каза Мицкоски. Той определи "позицията на премиера Димитър Ковачевски като пораженческа".

"ВМРО-ДПМНЕ не може да бяга от действителността. Ние сме опозиция в Македония, която защитава македонският проект, интересите на македонските граждания и поради това ние се държим по този начин... Ние чуваме посланията на нашите партньори от международната общност, от партньорите в ЕС. Но за положението, в което се намираме в момента, те също носят вина. Защо носят вина? Когато преговаряха с това правителство на СДСМ и ДСИ, те не намериха за необходимо да се обърнат към ВМРО-ДПМНЕ", каза още Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова "България да изпълни присъдите от съда в Страсбург".

"Ако вие наистина искате да има българи в преамбюла на Конституцията, много внимавам какво казвам, - в преамбюла да пише "българският народ, който живее в Македония, като част от македонската нация", за онези 762-ма души, които са казали, че българският им е майчин език, тогава най-малкото нещо, което трябва да направите, е да поискате от България да изпълни поне три от онези 14 присъди от Европейския съд за правата на човека. Те са задължителни и имат краен срок за изпълнение тази есен. Дали искам много? Не, не искаме много. Сега е моментът самият ЕС да поправи грешката си, в която вкара Македония", каза още Христиан Мицкоски по време на пресконференция.

От управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ реагираха със съобщение, в което обвиняват Мицкоски, че е "против ЕС, и иска да блокира европейското бъдеще на страната". "Мицкоски иска да влачи страната още 11 години извън ЕС, в изолация. Целият регион да напредва, а Македония да бъде извън ЕС, сама и изолирана", се казва още в съобщението от партията на премиера Димитър Ковачевски. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase