Снимка: БГНЕС

Повечето страни в Европа съкращават армията си от пожарникари, въпреки че континентът се бори с все по-интензивни горещи вълни, които вече предизвикаха големи горски пожари в Гърция и Португалия това лято.

Държавите членки на ЕС отбелязаха спад на броя на пожарникарите с 1,5% през 2022 г. до по-малко от 360 000 в сравнение с предходната година, според изявление на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), позоваващо се на данни на Евростат, предаде Блумбърг.

Най-голям процентен спад на годишна база в броя на пожарникарите е регистриран в Словакия (понижение с 30%), България (с 22%) и Португалия (с 21%), докато Франция е съкратила най-голям брой огнеборци (цели 5446), следвана от Румъния (4250) и Португалия (2907).

Единствените изключения, които всъщност подсилиха противопожарните си сили, бяха Испания, Италия и Гърция – държави, които бяха на фронтовата линия на опустошителните горещи вълни и горски пожари през последните няколко месеца.

Гърция разшири противопожарната си армия с почти 60% през 2022 г., което помогна за борбата с пожарите миналия месец, наложили евакуацията на хиляди хора от остров Родос. Страната планира да наеме 500 нови пожарникари, според Василис Кикилиас, министър на климатичните кризи и гражданската защита на Гърция.

Докато планетата се затопля бързо, след като вече бяха регистрирани най-горещите месеци юни и юли в историята,  страните са хванати между справянето с изменението на климата в дългосрочен план и борбата с инфлацията плюс икономическото забавяне в по-краткосрочен план, което притиска държавните бюджети. Синдикатите се притесняват, че макроикономическите принуди може да доведе до допълнителни съкращения.

"Намаляването на броя на пожарникарите в разгара на климатична криза е рецепта за катастрофа", каза Естер Линч, генерален секретар на ETUC и добви: "Притеснявам се, че може да има още съкращения, ако ЕС въведе отново правилата за строги икономии през следващата година".

Около 3000 пожарникари се борят с горските пожари в Португалия, след като повече от 1000 души избягаха от пожар в южната част на страната. Емисиите от изкопаеми горива водят до глобално затопляне, като температурите надхвърлят 40 гадуса по Целзий в части от Португалия и Испания. Италия миналия месец стана свидетеле на безпрецедентна гореща вълна в Сардиния, тъй като температурите почти достигнаха 46 градуса и доведоха до смъртни случаи от топлинен удар.

Горските пожари в Канада пък вече са овъглили повече от 25 милиона акра това лято, което е приблизително колкото размера на Исландия.

Държавите членки на ЕС не са единствените, засегнати от по-малко разпоредби за борба с пожарите. Обединеното кралство разполагаше с 21% по-малко пожарникари към март миналата година, отколкото преди 10 години. Централното финансиране за противопожарни и спасителни служби в Англия е намаляло с почти една четвърт през последното десетилетие в парично изражение, според Съюза на пожарните бригади в страната.

"Всички страни трябва да инвестират в своите противопожарни служби и други обществени услуги, за да посрещнат увеличеното бреме, което ще им бъде докарано от изменението на климата. Но от тези данни става ясно, че инвестициите вече са недостатъчни", каза още Естер Линч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase