Снимка: БГНЕС

Папа Франциск каза в сряда, че Католическата църква се нуждае от "скромно и продължително пречистване", за да се справи с "измъчените викове" на жертвите на сексуално насилие от духовници, с които той се срещна насаме в първия ден от посещението си до Португалия.

Франциск говори в Лисабон в началото на петдневно посещение в страната, в което се надява да даде енергия на младите католици по време на Световния ден на младежта, най-големият католически фестивал в света.

Преди 6 месеца доклад на португалска комисия разкри, че най-малко 4815 непълнолетни са били сексуално малтретирани от духовници - предимно свещеници - в продължение на седем десетилетия.

Кризата "ни призовава към смирено и продължаващо пречистване, започвайки с измъчените викове на жертвите, които винаги трябва да бъдат приемани и изслушвани", каза Франциск в обръщение към епископи, свещеници и религиозни сестри на вечерна вечерня в манастир.

Той говори за днешното "нарастващо откъсване от практикуването на вярата", като каза, че то е било подчертано от широко разпространеното разочарование и гняв от глобалната криза с злоупотребите и други скандали.

Франциск се срещна насаме с 13 жертви на насилие в посолството на Ватикана в Лисабон в сряда вечерта.

Ватиканът добави, че жертвите са били придружени от някои представители на институции на португалската църква, отговорни за защитата на непълнолетните.

Конференцията на епископите на Португалия заяви в изявление, че срещата е "от пътя на помирението, който Португалската църква в Португалия следва в тази област, поставяйки жертвите на първо място, сътрудничейки за тяхното обезщетение и възстановяване, така че да им е възможно да гледай към бъдещето с надежда и обновена свобода".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase