Снимка: БГНЕС
fallback

Народната партия (НП) спечели предсрочните парламентарни избори в Испания със 136 депутатски места при 100% преброени гласове – 47 повече в сравнение с 2019 г., предаде БГНЕС.

НП победи социалистите на Педро Санчес. Резултатите са в рязък контраст със социологическите проучвания, а за първи път от 27 години министър-председател, кандидат за преизбиране, губи изборите.

За момента е известно, че датата е допринесла за по-висока активност при гласуването по пощата, тъй като около 2,5 милиона избиратели са упражнили правото си на вот по този начин - около два пъти повече от обичайното.

Как ще изглежда новият парламент?

Народната партия, водена от Алберто Нунес Фейхоо, получи най-голямата подкрепа на изборите, но 136 депутата няма да бъдат достатъчни.

Фейхоо благодари на своите привърженици пред централата на НП в Мадрид, предаде ЕФЕ.

„Приятели, постигнахме резултат, който преди малко повече от година и половина изглеждаше невъзможен“, каза той под бурни възгласи.

„Като кандидат на партията, получила най-много гласове, смятам, че е мой дълг да водя преговорите от първата минута и да се опитам да управлявам страната ни в съответствие с изборните резултати и изборната победа“, добави лидерът на НП.

По-рано Кука Гамара, генерален секретар на НП, заяви, че „това ще бъде страхотен изборен ден, защото ще си върнем позицията на първа политическа сила на общи избори“.

„Последният път, когато това се случи, беше през 2015 г. Освен това нашият кандидат, Алберто Нунес Фейхоо, е единственият, който се появява във всички избирателни райони, които са подобрили резултатите“, подчерта той.

Публикация на НП в Туитър гласи: "Ние, испанците, бяхме попитани кой искаме да бъде следващият ни премиер и отговорът на мнозинството е Алберто Фейхоо".

Предсрочни избори показаха, че Педро Санчес отново се оказа един от най-устойчивите политици в Европа. Социалистите се представиха по-добре, отколкото прогнозираха проучванията, като спечелиха 122 места. Това е леко увеличение спрямо 120-те, спечелени на изборите през ноември 2019 г.,

Лидерът на социалистите и бивш премиер заяви, че „Испанската десница и крайна десница "бяха победени" на предсрочните общи избори в неделя“.

„Гледащият назад блок, който искаше да отхвърли целия напредък, който постигнахме през последните четири години, се провали“, каза той.

Крайнодясната партия „Вокс“ понесе най-големите загуби в изборния ден, като представителството ѝ в парламента спада от 52 до 33 мандата, но партията запазва третото място.

Игнасио Гарига, генералният секретар на "Вокс", заяви: "Ние сме много доволни от предизборната кампания, която "Вокс" проведе. Всичко всичко, въпреки трудностите, насилствените атаки и медийната манипулация, от които пострадахме".

„Какъвто и да е резултатът, ние ще продължим да работим", добави той.

Новото ляво движение „Сумар“ ще разполага с 31 депутата в новия парламент и зае четвъртата позиция.

Представителство в парламента получават също избирателите на „Заедно за Каталуния“ – 7 депутата, „Републиканска левица на Каталуния“ (6), „Страната на баските – Обединение“ (6) и „Баската националистическа партия“ (5).

Евентуална коалиция НП-„Вокс“ ще има 169 депутата. Дори с 33-те места в парламента на „Вокс“, двете партии взети заедно няма да прескочат границата от 176 депутата, необходими за съставяне на кабинет, което означава, че ще трябва да получат няколко гласове от други формации, за да осигурят мнозинство в 350-местния Конгрес на депутатите. Това е трудна задача, като се има предвид, че повечето регионални партии изразиха колебание относно сключването на сделки, които биха могли да улеснят пътя на „Вокс“ към властта.

Социалистите и „Сумал“ биха имали 153 мандата заедно, което означава, че потенциално могат да се опитат да сключат сделки с по-малки формации, за да управляват. Ако сложните преговори не успеят, Испания рискува да се насочи към нови избори.

Изборите разкриват разделението в страната

Принципът на двупартийността, въплътен в НП и Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), набра сила на общите избори и постигна най-добрия си резултат от десетилетие след няколко вота, в които пробивът на „Подемос“, „Граждани“ и „Вокс“ го доведе до най-лошите резултати от началото на демократичната система в страната.

Сборът от депутатите на първата и втората формации достига 258 от общо 350 депутати в Конгреса, но е далеч от 296 през 2011 г. преди пристигането на всички тези нови сили.

Фрагментираният парламент загатва за седмици, ако не и месеци, на сключване на сделки, докато партиите се опитват да постигнат споразумение, насочено към изковаването на следващото правителство на Испания.

Испанските медии подчертават, че потенциалният ключов играч на изборите не е крайнодесната „Вокс“, а по-скоро каталунската сепаратистка партия „Заедно за Каталуния“, съобщава „Гардиън“.

Ако социалистите успеят да сключат сделка с партията, може би като ги убедят да се въздържат, Педро Санчес може потенциално да проправи пътя към завръщане на власт.

„Няма да правим Педро Санчес министър-председател срещу нищо“, каза лидерът на „Заедно за Каталуния“ Мириам Ногерас, след като стана ясно, че нейната партия може да изиграе решаваща роля при съставянето на новото правителство на Испания.

Пабло Калдерон Мартинес, професор в Североизточния университет в Лондон, каза пред „Ал Джазира“, че изборните резултати разкриват „разделена страна“, тъй като и двата блока не успяха да постигнат мнозинство от 176 места в парламента.

„Ще бъде интересно да видим как ще преговарят за следващото правителство“, добави Мартинес.

Докато премиерът Педро Санчес беше този, който свика предсрочни избори през май, анализаторът подчерта, че левият му блок се е представил по-добре от прогнозираното от повечето проучвания.

„Социалистическият лагер ще бъде по-щастливият от двата“, смята Мартинес, добавяйки, че е „предрешено заключение“, че НП ще се окаже най-влиятелната партия в Конгреса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 месеца

Много лоши новини за Стоичков.Тези ще гонят до дупка сепаратистите и подкрепящите ги.

7

Анонимен

преди 9 месеца

Социалистите го гризнаха защото подкрепяха киевския клоун

6

Анонимен

преди 9 месеца

Така се прави, малко "ала-бала" и хоп - спечели който трябва и е угодно за краварските интереси

fallback