Снимка: БГНЕС
fallback

Всеки, който започва лятната си почивка с пътуване до Средиземноморието, ще бъде посрещнат от няколко горещи вълни, започвайки с Цербер.

Тази седмица горещините, наречени Харон, повишават температурите до 48C в Сардиния и Сицилия. В Гърция и Испания също се очакват горещини около 40-те градуса. Вследствие на климатичната криза тези крайности вече не са толкова необичайни. Това повдига въпроса дали горещите точки и пиковите часове на туристическите пътувания ще останат такива и през следващите години и как индустрията ще се справи с тях.

Тези горещини са опасни - един 44-годишен пътен работник вече загина в екстремните горещини в Италия и вероятно ще има още жертви. Според неотдавнашно проучване през миналото лято в Европа са загинали 61 000 души от горещини. Но туристите могат да се чувстват комфортно, например като предприемат еднодневна екскурзия в планината или се приютят в климатизирана хотелска стая.

През 2022 г. туризмът представлява 7,6% от световния брутен вътрешен продукт, което е по-малко от 10,4% през 2019 г., въпреки че някои държави, като Малдивите и Гърция, са особено изложени на риск - съответно 28% и 25% от техния брутен вътрешен продукт идва от туризма.

Прекъсването на международните пътувания по време на пандемията от Covid-19 донесе някои ползи, като например по-чист въздух и вода в някои райони. Но икономическите загуби също така задълбочиха бедността в особено уязвими места като Бангладеш и Уганда, което доведе до увеличаване на бракониерството на животни и изсичането на гори по време на забраните. Затова е важно да се разгледа как променящият се климат може да промени моделите на туризъм, да засегне местния бизнес и потенциално да провали устойчивото развитие.

Как се променят нещата? Изглежда, че хората не са се отказали да пътуват тази година. Най-големият натиск засега може да дойде от хубавото време у дома, което означава, че туристите избягват да ходят в чужбина, и от кризата с разходите за живот.

Освен това се наблюдава тенденция за избягване на пиковите сезони с цел намаляване на разходите. Това може да е обусловено от финансите, но тъй като потискащите и опасни горещини ще стават все по-интензивни и чести, ранната есен и пролетта могат да станат още по-популярни. Едно проучване, в което се разглеждат последиците от изменението на климата върху индекса на ваканционния климат - показател за благоприятно за туристите време - установи, че места като Анталия, Турция, ще станат опасно горещи през летните месеци до края на века, а времето през раменния сезон ще бъде по-желано.

Удължаване на сезона. Някои потребители избират по-евтини периоди за пътуване

Вместо това пътуващите през лятото все по-често търсят по-хладни климатични условия или алтернативи на типичните бягства от плажа и града, като например планинските райони. Приключенските пътувания са разрастващ се сектор, който се очаква да се разширява с 15,2% годишно от 2022 до 2030 г. Но тези пътувания също са засегнати от изменението на климата - от по-честите горски пожари до непредсказуемите снеговалежи и засилването на дъждовните сезони.

Климатичната криза влошава и зимите. Немалко е говорено за ски курортите и липсата на сняг. През февруари в Шотландия точката на замръзване беше много по-висока от обичайната за това време на годината. Не е трудно да си представим, че зимният сезон ще бъде драстично намален в бъдеще и/или ще се намали количеството на наличната работа за зимни водачи - или ще се наложи всички да се качват в планините за краткия период, в който условията са подходящи.

Целият анализ - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

аььаьа

преди 9 месеца

Ама няма да обърка топлофикация да те цака

25

Анонимен

преди 10 месеца

Всъщност много хора ходят на Канарските Острови на почивка през зимата.

24

Анонимен

преди 10 месеца

Ами лятото ще ходим на море в Скандинавия и Германия след години сигурно, а в Гърция, Турция, Италия, Южна Франция и Испания ще ходим на почивка през зимите.Португалия обаче още си е добре - прекрасен пясък, но се диша.

fallback