Снимка: БГНЕС

Европа се бори с екстремни метеорологични условия от високи температури в Южна Италия до мощни бури в Хърватия и Италия, натрупвайки натиск върху службите за спешна помощ и жителите, и създавайки дискомфорт на туристите, търсещи малко лятна почивка.

Температурите надвишаваха 40 градуса по Целзий тази седмица в страните от Южна и Източна Европа, а за някои райони, като Сицилия, горещото време продължава. Италианският остров отбеляза 46 градуса по Целзий в събота, според Met Office, като нощните температури от 29 градуса не предлагат много комфорт, пишат от Politico.

Горещините в някои части на Гърция също тласкаха живака до 40-те градуса в събота. Остров Кефалония и западното крайбрежие на континента продължават да се изпичат под жаркото слънце.

На остров Родос пожарникарите продължиха битката си за овладяване на горските пожари, съобщават местните медии. Хиляди хора бяха евакуирани от домове и хотели, след като пожари обхванаха големи части от острова, а гръцката противопожарна служба предупреди, че ситуацията може да се влоши заради времето, предаде BBC. Над 30 000 души са евакуирани по суша и море.

В Малта жителите бяха принудени да спят навън и в коли с работещ климатик, след като шести ден на няма ток, което остави хората без вентилатори или охладителни системи. Жителите описаха ситуацията като "адско лято", съобщи Times of Malta.

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) на Европейската комисия съобщи в събота, че над Южна Италия, югозападна Хърватия и западна Сърбия продължават да има червени кодове за високи температури.

Изменението на климата

Европа не е сама. Тази година видяхме както най-горещия юни, регистриран в световен мащаб, така и най-горещия ден, регистриран на 6 юли. Средната глобална температура е била 17,08 градуса по Целзий в този ден, според службата за наблюдение на климата на ЕС Коперник.

"Хората са 100 процента зад възходящата тенденция", каза климатологът Фридерике Ото от Imperial College London. Тези все по-топли глобални средни температури са точно това, което прогнозите показват, че ще се случи в свят с нарастващи нива на парникови газове като въглероден диоксид, допълни тя пред BBC.

Здравните специалисти призовават хората да предприемат мерки за избягване на прегряване, като например да стоят на хладни места в пиковите часове на деня, да пият много вода и да проверяват уязвимите съседи.

"Климатичната криза сега е един от основните фактори, определящи резултатите за човешкото здраве", каза говорител на здравната дирекция на Европейската комисия DG SANTE пред POLITICO, добавяйки, че орещите вълни могат да причинят значителен стрес за здравето".

Най-застрашените са възрастни хора, хора с хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и хора, които работят на открито, като например в строителството, селското стопанство. DG SANTE призова хората да следват указанията на Световната здравна организация по време на горещи вълни.

Някои летовници вече променят летните си навици, за да избегнат жегите. Средиземноморските дестинации са отбелязали 10% спад на посетителите, които се стремят да пътуват там спрямо миналата година, според Европейската комисия за пътувания.

Междувременно дестинации като Чехия, България, Ирландия и Дания изпитват скок в популярността си.

"Това може да се дължи на факта, че туристите търсят по-малко пренаселени дестинации и по-меки температури", каза ETC.

Смъртоносни бури

Наред с високите горещини, други екстремни климатични явления връхлетяха Европа.

Само дни след като части от Хърватия получиха червен код за горещини, а страната се изправи пред една от най-лошите бури в новата история, силни ветрове и проливни дъждове заляха голяма част от страната, убивайки четирима души и причинявайки щети на критична инфраструктура и домове в 14 окръга. Над 100 души са ранени и 2000 сгради са повредени в страната, съобщи ERCC.

Хърватското правителство е изправено пред призиви да отговори защо текстовите съобщения за ранно предупреждение не са били издадени чрез SRUUK - системата за ранно предупреждение и управление на кризи в страната - за да предупредят хората за предстоящата буря.

Докато Дамир Трут, директор на Дирекцията за гражданска защита, казва, че предупрежденията не са били издадени, защото е ставало дума само за оранжев код, Държавната хидрометеорологична асоциация (DHMZ) отрече това, като каза, че предупреждението е било повишено до най-високата червена тревога след 15:00 часа. на 19 юли, съобщи Total Croatia. Министърът на вътрешните работи Давор Божинович каза пред Index, че системата не работи правилно.

Части от Северна Италия също са изправени пред проливни дъждове, градушки с размерите на топки за тенис и внезапни наводнения. Гръмотевични бури са причинили електрически щети и са предизвикали пожар в къща, съобщи Repubblica, докато силните ветрове са изкоренили дървета и са свалили покриви.

Бурите започнаха в четвъртък вечерта и се прогнозира да продължат до събота, с оранжева тревога, издадена от функционалния център за мониторинг на риска на регион Ломбардия.

На други места силни бури също причиниха смъртта на един човек в град Блед, Словения, където най-малко трима души също бяха тежко ранени. Повече от 300 души бяха евакуирани, а 1000 сгради бяха повредени.

Още един загина в Босна, а над 20 души са ранени. А в Сърбия 20 души са евакуирани, според ERCC.

Центърът също така издаде предупреждение за наводнения на словенската река Песница, в Гоцова, в североизточната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase