Снимка БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан отправи нова критична реч срещу Европейския съюз заради неговата "подкрепа за "обмен на население" и неговата "ЛГБТ- офанзива".

Крайнодесният лидер, който определи ЕС като "федералистка империя", изрази съжаление, че според него блокът "отхвърля християнското си наследство и организира обмен на население чрез миграция" по време на обръщение към летен университет в Байле Туснад, област в Румъния с голяма унгарска общност.

Орбан се противопоставя твърдо на либерализирането на политиката на ЕС за предоставяне на убежище, като твърди, че по-голямата миграция ще доведе до "голяма програма за подмяна" на етническите европейци.

Орбан е трън в очите на Брюксел с противоречивите си възгледи, противопоставящи се на "федералисткото" правителство от Брюксел. Той вижда ЕС като "богат, но слаб" блок, който прави грешка, като се дистанцира от Москва, особено по отношение на войната в Украйна.

Той каза на аудиторията си: "Нямаме избор. Дори и да харесваме Европа, дори и у дома, трябва да се борим", за да защитим това, което той и неговите поддръжници смятат за традиционни християнски ценности.

Будапеща и Брюксел неведнъж са влизали в сблъсъци по теми, сред които предполагаемото отслабване на върховенството на закона и твърдата позиция на Орбан срещу миграцията.

Миналия месец най-висшият съд на ЕС постанови, че Унгария не е изпълнила задълженията си по законодателството на блока, като "неоправдано е възпрепятствала" хората да търсят убежище.

Будапеща рискува да загуби милиарди от кохезионните фондове на ЕС заради позицията си по въпросите на върховенството на закона и правата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase