Снимка: архив, БГНЕС

Министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха, че блокът трябва да възстанови отношенията си с Турция, но поставиха някои условия и не подкрепиха призивите на Анкара за съживяване на зациклилата кандидатура за членство на страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 24 години, но преговорите за присъединяване са в застой от 2016 г. заради опасенията на блока във връзка с нарушения на правата на човека и зачитането на върховенството на закона в тази страна.

На 10 юли турският президент Тайип Ердоган неочаквано призова за възобновяване на преговорите за присъединяване на Анкара, като свърза идеята с одобряването от Турция на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, припомня агенцията.

"Обсъдихме как да възобновим отношенията си с Турция", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след срещата на външните министри на блока в Брюксел вчера. "Убедени сме, че има взаимен интерес да развием по-силни отношения между Турция и Европейския съюз", добави той.

По думите на Борел обаче ЕС иска Турция да покаже и някакво придвижване, особено по въпроса за Кипър, чиято северна част е окупирана след инвазия на Турция през 1974 г.

"Разрешаването на кипърския въпрос съобразно съответните резолюции на ООН ще бъде от ключово значение за повторно ангажиране с Турция", заяви Борел. "От съществено значение ще бъде и отстояването на основните свободи и ценности, определени от Европейската конвенция за правата на човека, от която Анкара е част", посочи още той.

Анкара очаква конкретен напредък от ЕС по въпроси като безвизовото пътуване, както и затварянето на някои глави в процеса на присъединяване към ЕС, заяви по-рано този месец високопоставен турски служител пред Ройтерс, като добави, че Западът трябва да подкрепи Турция във финансовите ѝ нужди.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase