Снимка БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че продължаващият процес на присъединяване на Турция към Европейския съюз има важен ефект върху турската икономика, и информира, че в Брюксел има положителна атмосфера за съживяване на двустранните връзки, включително по отношение на модернизирането на митническия съюз и визовата либерализация, съобщи „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

"Съществува положителна нагласа за съживяване на процеса на присъединяването ни към ЕС. Ще ускорим преговорите за модернизиране на митническия съюз, което ще има мултиплициращ ефект върху турската икономика. Вярвам също, че ще наблюдаваме напредък по отношение на визовата либерализация", заяви Ердоган.

От 1999 г. Турция е страна кандидатка за членство в ЕС, а от 2005 г. води преговори за влизане в блока, припомня БГНЕС.

Ердоган съобщи, че е изпратил главния си съветник по външна политика Акиф Чагатай Кьолич в Брюксел за разговори как да се съживи процесът на присъединяване на Турция.

"Той ще повдигне въпроса за митническия съюз и визовата либерализация. Вярвам, че те ще доведат до положителни резултати за Туция. Урсула фон дер Лайен също говори положително по тези въпроси", заяви Ердоган.

Още по темата

Турция и ЕС се ползват от митнически съюз от 1996 г., но двете страни отдавна обсъждат разширяване на обхвата му.

Ердоган припомни, че Съветът на ЕС е възложил на Европейската комисия и на върховния комисар по сигурността и външната политика Жозеп Борел да изготвят доклад за връзките с Турция. Определяйки това като положителна стъпка, Ердоган заяви: "Очаквам докладът да бъде изготвен по позитивен и далновиден начин".

Принципът на Турция се основава на сценарий, от който печелят всички, по думите на турския президент.

Ердоган подчерта, че Турция винаги е спазвала обещанията си и се надява да постигне резултати от преговорите с ЕС въз основа на принципа „всички печелят“.

"Стъпките по отношение на обещанията трябва да бъдат за прекратяване на терористичната дейност и екстрадиране на терористите от тези страни. Ние ще започнем работа, за да изпълним обещанията си в резултат на положителната работа на ЕС", заключи Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase