Снимка: БГНЕС

Германия обмисля дали да последва примера на Испания и да въведе сиести, за да се справи с изпепеляващата гореща вълна, ударила цяла Европа, съобщиха западни издания.

Група за обществено здравеопазване препоръча на германците да възприемат традиционната за Испания следобедна дрямка при прекалено високи температури, така че работниците да бъдат по-ефективни и да се намалят рисковете за здравето.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах каза, че сиестата със сигурност не е лошо предложение, докато асоциацията на работодателите обяви, че е отворена към идеята за справяне с високите температури в Европа.

На този фон болниците в цяла Италия се борят да се справят с наплива от пациенти, търсещи спешна помощ за заболявания, свързани с адската горещина.

През последните няколко дни туристи припадат всеки ден в Италия и Гърция, тъй като температурите в двете страни надхвърлиха 42°.

Италианските медици се задъхват да помагат на летовници, включително деца, колабирали от топлинен удар, докато посещавали Колизеума в Рим.

В резултат топлото време някои италиански болници съобщават за 25-процентно увеличение на пациентите в спешните отделения, страдащи от дехидратация или топлинен удар.

Тези дни ученият от НАСА Питър Калмус предупреди, че това “ще бъде най-хладното лято до края на живота на хората” поради изменението на климата на фона на страховете, че температурите могат да счупят рекорда от 48,8° на Стария континент.

Метеорологичната агенция на ООН пък съобщи, че през нощта се очаква минималните температури да достигнат нови върхове, създавайки повишен риск от инфаркти и смъртни случаи.

“Въпреки че по-голямата част от вниманието се фокусира върху максималните температури през деня, високите градуси през нощта са тези, които крият най-големи рискове за здравето, особено за уязвимите групи от населението”, твърдят от ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase