Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работните места на хиляди програмисти, които работят в Индия, може да бъдат заменени от изкуствен интелект до две-три години, прогнозира главният изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостаке. Това коментира редакторът Елена Кирилова в ефира на предаването "Бизнес старт".

По-голямата част от изнесените програмисти в страната ще загубят работните си места в резултат на изкуствения интелект, а това означава, че софтуерът вече ще може да се разработва с много по-малко хора.

"Смятам, че това засяга различните типове работни места по различни начини", коментира той миналата седмица пред анализатори в швейцарската инвестиционна банка. Според Мостаке обаче не всички ще бъдат засегнати по един и същи начин.

До голяма степен това се дължи на различните правила и разпоредби в света. При страните с по-строги трудови закони, като Франция, ще има по-малка вероятност от подобно въздействие например.

Мостаке коментира, че в Индия "аутсорснатите програмисти до ниво три ще изчезнат в следващите две или три години, докато във Франция никога няма да уволните разработчик".

В Индия има над 5 млн. софтуерни програмисти, които са най-застрашени от въздействието на развити инструменти с изкуствен интелект като ChatGPT, сочи информация на Bloomberg.

Втората по големина азиатска страна е основна локация за компании, които изнасят бек-офис работни места и други позиции в чужбина. Технологичните гиганти от Силициевата долина, банките от Wall Street, авиокомпаниите и търговците на дребно са все клиенти на индийските аутсорсинг фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase