Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във всяка една държава има прослойка на много богати хора с активи над 1 млн. долара. Нетното финансово богатство на всички домакинства в света вече надхвърля 530 трилиона долара и докато огромна част от него е концентрирана на Запад, богатството в Азия се увеличава с двойно по-високи темпове. В света има около 56 милиона милионера, което е под 1% от общото възрастно население. Това коментира Даниел Ганев, изп. директор на "Карол Капитал Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Много хора вярват, че богатите имат някакви специални начини и места, където държат парите си - истината е, че огромна част от тях инвестират в общодостъпни за всички инвеститори финансови инструменти и начини да управляват богатството си. Те инвестират дългосрочно и диверсифицирано, но много по-голяма част от инвестиционните им портфейли са в акции на компании."

Богатите си позволяват инвестиции в по-неликвидни инструменти като хеджфондове и произведения на изкуството и се възползват по всякакъв начин от по-пасивни доходи като лихви и дивиденти.

"По всякакъв начин оптимизират данъци, такси и разходи... Умеят да отделят личното от фирмените финанси."

Инвестициите в непублични инструменти и компании в общия случай са около 14% от инвестиционния портфейл, каза Ганев. Около 30% от портфейлите в общия случай са инвестиции в публични компании, следвани от кеш фондове, облигации, и имоти.

Няма точни данни за богатите хора в България, но статистика на БНБ за депозитите показва, че тези над 1 млн. лв. са 1277 с обща стойност около 3.5 млрд. лв. към края на предходното тримесечие; тези между 500 хил. лв. и 1 млн лв. са около 2500 на брой.

"Нашето предположение е, че около 3-4 хиляди са хората, които отговарят на дефиницията за богати с над 1 млн. долара."

Около 2/3 от портфейла на богатите в България са в нефинансови активи като имоти и коли, а останалата част са основно в депозити и кеш, каза Ганев.

"Точно обратното е в САЩ - около 1/3 само са нефинансовите активи и 2/3 са финансови активи като акции, облигации, фондове; точно такива инструменти, които дългосрочно успяват да победят инфлацията и носят много по-висока възвращаемост от нефинансовите активи."

Сред младите българи все пак се наблюдава промяна, като все повече от тях инвестират част от дохода си чрез капиталовите пазари, каза Ганев.

Целият разговор - във
видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase