Снимка: БГНЕС
fallback

През 2022 г. населението на Европейския съюз ще нарасне за първи път от три години насам, подкрепено от миграцията в блока, въпреки че повече хора са починали, отколкото са се родили, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

Населението на политическия съюз се е увеличило от 446,7 млн. души на 1 януари 2022 г. до 448,4 млн. души година по-късно. Преди това в продължение на две последователни години цифрата намаляваше поради въздействието на пандемията COVID-19.

"Наблюдаваното нарастване на населението може да се отдаде до голяма степен на засилените миграционни движения след COVID-19 и на масовия приток на разселени лица от Украйна, които получиха статут на временна закрила в държавите от ЕС", заяви Евростат.

Много европейски държави се сблъскват с намаляващо или застаряващо население поради комбинация от по-ниска раждаемост и по-висока продължителност на живота - процес, който натежава върху демографския състав на икономиката, тъй като делът на хората в трудоспособна възраст намалява. Според поддръжниците на миграцията тя е от ключово решение на този проблем.

Евростат заяви, че само седем държави са регистрирали спад на населението си през 2022 г., включително Италия, чието население е намаляло с близо 180 000 души.

В останалите двадесет държави от блока населението се е увеличило. Най-голямото увеличение е регистрирано в Германия с ръст от над 1,1 млн. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 месеца

Това не е естествен прираст, а бежанци от Украйна.За сметка на това икономиката и потреблението се свива, което говори, че населениет няма работа и живее по-зле.В Германия вече масово има бездомни, дори просяците не могат да се конкурират с тях

27

Анонимен

преди 9 месеца

До SSА ти с този лозунг ли оправдаваш нежеланието си да плащаш данъци? Хората са ти виновни така ли? Едва ли някой не би искал да работи ако му се плаща подобаващо и знае за какво го прави. Не е лошо да си богат, никак даже но много често това е за сметка на работещите на долните нива - не им се плащат осигуровки недостойни заплати разбирай мизерни и т н.А хората на социални помощи често са продукт на системата в която живеем. Така че не се дръж нагло

26

Анонимен

преди 9 месеца

Не расте населението на ЕС защото тези имигранти не са европейци. И няма да станат. Нормално защото имигрантът не си оставя това което носи от собствената си страна а го насажда тук , европейското вече се замазва и не е това което беше Европа не е на европейците.По -достойно е като така и така ще дойде време прииждащите тълпи от други континенти да ги претопят, да изчезват бавно и полоека.

fallback