Снимка: БГНЕС

Разочарованието на Украйна от липсата на времева рамка за приемане на разкъсваната от война страна в НАТО е разбираемо, каза естонската премиерка Кая Калас, цитирана от ДПА.

"Украйна иска да има мира, който чадърът на НАТО дава на нашата страна", каза естонската премиерка след пристигането си за втория ден на срещата на върха на пакта във Вилнюс.

Държавите членки на НАТО и Украйна са съгласни, че Киев не може да стане член на пакта докато продължава войната с Русия, каза Калас, но добави, че НАТО не трябва да се колебае да се възползва от възможността, когато такава се появи.

Още по темата
"Може да се случи така, че в един много кратък период от време, когато Украйна изтласка Русия към границите ѝ, Киев ще има възможност да се присъедини към НАТО, тогава трябва да го направим наистина бързо", добави естонската премиерка.

Калас каза, че членството в НАТО е "най-твърдата гаранция" срещу руска агресия, пише БТА.

"Политиката понякога може да изглежда разочароващо бавна, ако разглеждаме нещата от днес за утре", каза латвийският премиер Кришанис Каринш, изказвайки се в същия тон.

"Откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. обаче, сме свидетели на голяма промяна", добави той, тъй като, по думите му, държавите членки на НАТО преминаха от колебания по отношение подкрепата за Украйна към "100-процентова подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase