Снимка: БГНЕС

Почти половината (48 на сто) от българите са доволни от европейската помощ за Украйна, 41 на сто не са доволни, а 11 на сто не могат да преценят. Това сочат данните от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.

За сравнение доволните в ЕС от европейската политика за Украйна са средно 56 на сто, недоволни са 38 на сто, а шест на сто нямат мнение. На въпроса дали са доволни от мерките в помощ на Украйна, предприети от тяхното правителство, средно 54 на сто в ЕС отговарят положително, 41 на сто са недоволни, а пет на сто не могат да преценят.

В България от националните мерки са доволни 35%, недоволните са 56 процента, а онези без мнение са 9 на сто. Общо 64 на сто от българите и 86 на сто от останалите европейци подкрепят приемането на украинските бежанци. Осигуряването на европейска финансова помощ за Киев се подкрепя от 54 на сто у нас и 75 на сто от останалите в ЕС. Санкциите срещу Русия имат 72 на сто подкрепа в ЕС (46 на сто в България).

Според 64 на сто в ЕС е добре на Украйна да се осигури оръжие с европейски средства (30 на сто подкрепа в България). В ЕС 64 на сто (42 на сто у нас) подкрепят възможността Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към Общността.

В подкрепа на единния европейски икономически и валутен съюз се изказват 71 на сто в ЕС (40 на сто у нас), против са 23 на сто (46 на сто у нас). За 50 на сто от българите (45 на сто в ЕС) Общността има положителен образ, неутрални са 37 на сто (30 на сто у нас), а отрицателно настроени са 18 на сто (19 процента в България).

Доверието в ЕС е 47 на сто (48 на сто у нас), в националните парламенти е 33 на сто (13 на сто у нас), в националните правителства е 32 на сто (14 на сто у нас). Проучването е извършено през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase