Снимка: БГНЕС

През 2022 г. Европа е регистрирала почти толкова много местно възникнали случаи на денга, колкото през предходните 11 години, показват нови данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), цитирани от "Ройтерс".

Миналата година в Европа, главно във Франция, са били регистрирани 71 случая на болестта, която обикновено причинява треска и мускулни болки, но може да бъде по-тежка и дори понякога фатално. Между 2010 г. и 2021 г. е имало общо 74 случая.

Здравната агенция предупреди на пресконференция в четвъртък, че има нарастващ риск от редица болести, пренасяни от комари в европейския регион, включително денга, зика, чикунгуня и вируса на Западен Нил, свързани с променящия се климат и разпространението на комари носители на тези вируси.

Още по темата
"Ако това продължи, можем да очакваме да видим повече случаи и евентуално смъртни случаи от болести като денга, чикунгуня и западнонилска треска", каза Андреа Амон, директор на ECDC.

"Усилията трябва да се съсредоточат върху начините за контролиране на популациите от комари, подобряване на наблюдението и прилагане на лични предпазни мерки."

Агенцията каза, че видът комар Aedes albopictus, който разпространява чикунгуня и денга, се придвижва по-на север и запад в Европа. Aedes aegypti, който разпространява болести, включително денга, жълта треска и чикунгуня, се е установил в Кипър миналата година и може да навлезе още повече, се казва в съобщението.

Въпреки че честотата на някои болести, пренасяни от комари, в Европа не се е повишила драстично през последните години или дори е спаднала леко, като малария и зика, при други се наблюдава "впечатляващо" увеличение, особено денга, казват ECDC.

Процентът на денга нараства в световен мащаб. Тази година заболяването беше открито в суданската столица за първи път, а Перу наскоро обяви извънредно положение в повечето региони поради скока на случаите.

Световната здравна организация предупреди в сряда за потенциално по-нататъшно нарастване на инфекциите поради метеорологичното събитие Ел Ниньо, което оказва влияние върху метеорологичните модели в световен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase