Снимка: Pixabay

Преговарящите от Европейския съюз са постигнали споразумение, насочено към увеличаване на дългосрочните доставки на боеприпаси и ракети за Украйна, съобщи рано тази сутрин испанското председателство на ЕС, предаде ДПА.

Представители на страните членки и на Европейския парламент са договорили план, който да осигури на европейската отбранителна индустрия финансови стимули за бързо увеличаване на производствения капацитет.

Инициативата, предложена от Европейската комисия през май, ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия бюджет на ЕС.

„Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС за подкрепа на Украйна“, каза министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес.

Планът освен това ще засили отбранителната технология и индустриалната база на ЕС, като осигури дългосрочната сигурност и отбраната на гражданите на ЕС, допълни тя в изявление.

Страните членки на ЕС досега се затрудняват да доставят на Украйна достатъчно артилерийски боеприпаси и ракети за отблъскването на руската инвазия.

Увеличаването на производството е насочено към предотвратяване на бъдещ недостиг за въоръжените сили на Украйна, както и за гарантиране, че страните от ЕС ще останат способни да се отбраняват и ще могат да поддържат достатъчни запаси.

Договореността все още трябва да бъде потвърдена от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Източници от ЕС смятат, че решението може да бъде прието официално навреме, за да влезе в сила преди края на юли./БТА, Петър Къдрев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase