Снимка: БГНЕС

Открити са още три тела на загинали в резултат на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, пише руската държавна агенция ТАСС, като се позовава на службите за спешна помощ. С това общият брой на загиналите в контролираната от Русия част на Херсонска област достига 53 души.

По-рано украинските власти съобщиха за 21 загинали в резултат на наводнението, причинено от разрушаването на водноелектрическата централа.

Язовирът на Каховската водноелектрическа централа бе повреден и стената му се срути на 6 юни, което доведе до наводняване на огромни площи и екологична катастрофа. Украйна обвинява Русия, че е взривила станцията, която се намира на територия, контролирана от Москва повече от година.

New York Times писа, цитирайки експерти и собствен анализ, че язовирът на Каховската водноелектрическа централа е бил разрушен от експлозия, избухнала вътре в станцията, и че атака срещу нея отвън не би довела до такава катастрофа .

Русия отрича да е замесена в разрушаването на водноелектрическата централа. Изявленията на руски официални лица и медии за случилото се все още се различават. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков първоначално нарече разрушаването на Каховската водноелектрическа централа резултат от саботаж от Украйна, без да уточнява как точно е извършен този саботаж. Няколко дни по-късно Песков каза, че "Украйна взриви язовира".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase