Снимка: БГНЕС
fallback

Когато първата фаза на строителството приключи през 2026 г., мястото на бившето летище в Атина ще бъде неузнаваемо. Въпреки че проектираният от Еро Сааринен източен терминал ще остане на мястото си, изоставените хангари и писти ще бъдат заменени от многофункционално съоръжение - обявено за интелигентен град - с размер два пъти по-голям от нюйоркския Сентръл парк.

В рамките на три години на площ от 650 акра по югоизточното крайбрежие на Атина ще бъдат построени около 10 000 луксозни къщи и апартаменти на брега на морето, хотел Mandarin Oriental, един от най-големите търговски центрове в Южна Европа, пристанище за мегаяхти, казино с марката Hard Rock, модерен спортен комплекс, частно училище, културни и развлекателни центрове, обширен плаж и зелена площ от два милиона квадратни метра, която ще бъде най-големият крайбрежен парк в Европа, с изглед към лазурните води на залива Сароника.

Накратко, този частно финансиран проект, наречен Елиникон, ще преобрази гръцката столица.

По време на откриващото събитие през октомври миналата година министър-председателят Кириакос Мицотакис определи Елиникон като "пролог към нова ера за крайбрежието", като отбеляза, че се очаква той да генерира над 14 млрд. евро данъчни приходи през 25-годишния си жизнен цикъл. Тъй като страната все още се изправя на крака след продължилата десетилетие дългова криза, Елиникон се издига като символ на възраждането на Атина.

Докато в много части на света големите строителни проекти се ограничават поради нарастващите разходи за строителство, повишаването на лихвените проценти и недостига на работна ръка, Гърция се намира в необичайно силна икономическа ситуация. Тя е облагодетелствана от възстановяването на туризма, силните продажби на жилища и търговски обекти и оптимизма на инвеститорите относно завръщането на власт на подкрепящия бизнеса Мицотакис, който току-що беше преизбран на общи избори.

Това се съчетава с бум на инфраструктурни и културни проекти, включително откриването през 2017 г. на Културния център на фондация "Ставрос Ниархос" - комплекс за образование, изкуство и отдих, в който сега се помещават Националната библиотека на Гърция и Гръцката национална опера, и дебюта през 2020 г. на Националния музей за модерно изкуство в бивша бирена фабрика. Планира се значително обновяване на 150-годишния Национален археологически музей, а градът също така започна строителството на четвърта линия на метрото, чиято първа отсечка ще бъде открита през 2029 г. и която ще свързва гъсто населени квартали като Кипсели и Галаци с центъра.

Тази енергия се усеща и по улиците. Атинските кафенета и таверни гъмжат всяка вечер от седмицата, а туристите обикалят площадите, където някога бунтовници са се сблъсквали с полицията. Това доведе и до ново ниво на богатство: градът се сдоби с девет нови 5-звездни хотела между 2019 и 2022 г., с което броят им достигна 30, а Conrad и Waldorf Astoria в момента работят върху луксозен комплекс, който ще съчетава хотелиерски услуги с елитни апартаменти

Този пазар се опитва да използва и Елиникон. За да генерира начална динамика, строителният предприемач Lamda започна да продава жилищни имоти в 200-метровата кула Riviera Tower - която скоро ще бъде най-високата сграда в страната - със средна цена от 14 000 евро за квадратен метър. Това е значително по-скъпо от средната стойност от около 1809 евро за метър в центъра на Атина и 3368 евро в съседните южни предградия на Елиникон, по данни на гръцкия уебсайт за недвижими имоти Spitogratos, но също така е относително изгодно в сравнение с цените на имотите от висок клас на други места в Европа.

Досега са продадени всички 170 апартамента в кулата, като по-голямата част от тях са предназначени за гръцки граждани и членове на гръцката диаспора. Продажбите на наеми и имоти в "Елиникон" досега са достигнали 1,2 млрд. евро, а цените на жилищните имоти в съседните предградия също започнаха да се покачват. Lamda ще започне да продава извън Гърция от следващата година.  

Нарастващите цени на имотите са чувствителен политически въпрос в Атина, тъй като жителите се конкурират с богати чужденци, наемодатели на Airbnb и инвеститори за ограничени жилища, а непредсказуемото увеличение на наемите поражда страх от изселване. За да овладее ситуацията, по-рано тази година правителството въведе програма за отпускане на ниски или безлихвени заеми на хора на възраст под 39 години, които искат да придобият първия си имот. От 1 юли ще влязат в сила и правила, които ще увеличат минималната инвестиция в имот, необходима за получаване на "златна виза", от 250 000 евро на 500 000 евро в някои части на страната, включително в Атина.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 месеца

Най-после се сетиха, че без високи офис сгради няма развитие. Дето се вика поне за престиж са необходими, иначе е просто един град-музей без развитие.

13

Мда

преди 10 месеца

Ха, ама нищо не пише за пилон нали!! Нашия Роженски пилон пак ще си остане най високия!!! Смешници!

12

Анонимен

преди 10 месеца

Гърция - светая светих за манолдришевците и останалите елинофилски терористи

fallback