Снимка: БГНЕС

Банката на Англия заяви, че хора с всякаква полова идентичност могат да забременеят.

Изпадналата под натиск централна банка на Андрю Бейли, която се бори да овладее инфлацията, също предлага да помогне на персонала да плати за лечение за смяна на пола чрез частна медицинска застраховка.

Мненията и действията на Банката на Англия бяха включени в анализа й за 2022 г. за включване в списъка на 100-те най-добри работодатели, публикуван от Stonewall, ЛГБТ лобистката група, копие от който беше разгледан от The Times.

Банката на Англия стана 57-ма в годишния списък на Stonewall миналата година, след като подаде заявление от 103 страници. Това разкри, че през юни 2021 г. Банката е въвела политика за "семеен отпуск", която включва фразата "родител по раждане", което означава майка. Политиката на банката за отпуск поради загуба на родител "говори за родители, без да уточнява пола", се казва в нейното приложение.

Посочва се, че терминът означава "родителят, който е/е бил бременна с детето, но включва лица с всякаква полова идентичност".Анализът също така подробно описва ангажимента на банката за тоалетни, неутрални по отношение на пола, като заявява, че планира да "модернизира" съоръженията си. Това включваше ангажимент да се гарантира, че седмият етаж на централата в Лондон предлага само унисекс тоалетни.

Всеки служител на банката, от които има 4000 в Обединеното кралство, се очаква да има цел за разнообразие и включване за всяка календарна година и всички ще бъдат оценявани по нея, се посочва в подаването.

Персоналът на банката, която беше критикувана за повишаване на лихвените проценти, като същевременно не успя да укроти инфлацията, се насърчава да "включва местоименията си в подписите на имейли", се казва в приложението. Междувременно старши служители насърчават другите да бъдат "съюзници" на ЛГБТ общността, като носят ремък с дъга и показват същия символ на работното си място.

Частната медицинска застраховка на банката покрива лечения за тазова хирургия, "необходима за лечение на джендър дисфория" или несъответствието, което човек чувства между своя биологичен пол и своята полова идентичност. Здравеопазването, предоставяно от Axa Health, може да включва и фалопластика, вагинопластика и клиторопластика, се казва в приложението.

През април 2021 г. ЛГБТ мрежата на банката изпрати имейл до всички банкови управители и изпълнителни директори, за да "насърчи подкрепата за приобщаването на ЛГБТ+". Пет управители и изпълнителни директори присъстваха на среща на ръководната група "ЛГБТ+ и съюзници", а осем се записаха за обратно наставничество.

Банката ще въведе система за набиране на персонал, която ще включва "по-широки дефиниции за пола" и иска да създаде "количествени цели" по отношение на ЛГБТ служителите. Стоунуол предложи да се съсредоточи върху категории като родители, ЛГБТ служители на възраст под 26 или над 50 години, тези на ниво борд и хора на вярата. Той добави: "Stonewall може да подпомогне развитието на тази област чрез създаване на специални семинари."

Банката на Англия  каза: "Банката се ангажира да бъде приобщаващо място за работа за всички свои колеги, които са посветени на осигуряването на парична и финансова стабилност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase