В петата нощ на размирици във Франция - беше извършено нападение с кола в дома на кмет на град, южно от Париж. Пострадали са съпругата и децата му. Има признаци, че мащабът на насилието е намалял спрямо предишната нощ, но отново има арестувани - над 700 души. Най-тежко е било положението в Марсилия.

Броят на задържаните за изминалата нощ е 719, по данни на вътрешното министерство. За сравнение в нощта срещу 1 юли арестите бяха 1 300. Като дръзка проява на насилие се сочи врязването с автомобил в дома на кмета на градче в департамента Вал дьо Марн, южно от Париж, предаде Bulgaria ON AIR.

Самият кмет съобщи, че са пострадали съпругата и децата му, а нападателите, след като проникнали с колата, са "предизвикали пожар", докато семейството му е спяло.

"Позорът и ужасите достигнаха до нови висини", коментира кметът на Л'аи ле Роз . Със случая се заеха прокурори.

"Квалификацията на деянието в този случай е опит за убийство. Това е и съставът, по който е образувано разследването", поясни прокурорът - Стефан Хардюн.

През нощта френски градове отново станаха арена на тежки сблъсъци, часове след като беше погребан 17-годишният Наел в парижкото предградие Нантер, където беше застрелян от полицай. Смъртта му отприщи вълненията, които продължиха и тази нощ, но с отслабваща сила, според вътрешния министър.

Особено напрегната остава обстановката в Марсилия, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Там властите спряха движението на целия градски транспорт след 18:00 ч.

Вътрешният министър Жералд Дарманен подчерта в телевизионно интервю, че средната възраст на задържаните досега над 2000 души е 17 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase