Снимка: БГНЕС

Сателитни изображения на военна база югоизточно от столицата на Беларус Минск показват нови съоръжения, изградени през последните дни, съобщава "Ройтерс".

Това предполага бързото създаване на база за "Вагнер" - руската частна военна компания, организирала неуспешен бунт.

Руските медии съобщиха, че групировката, чийто лидер Евгений Пригожин пристигна в Беларус във вторник, може да създаде нова база в празно военно съоръжение близо до град Асиповичи, на около 90 км от Минск.

Още по темата
Изображенията, заснети от сателитите Sentinel 2 на Европейската космическа агенция на 27 юни, показват редици от издържени конструкции в близкото село Цел в поле, където такива не са били забелязани на 14 юни.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко покани "Вагнер" да започне операции в страната му като част от споразумението, сложило край на бунта в Русия в събота.

Руският лидер Владимир Путин заяви, че бойците от "Вагнер" са свободни да се преместят в Беларус, да се присъединят към руската армия или да се приберат у дома след бунта, който по негови думи е имало риск да отприщи гражданска война в Русия.

Пригожин обясни, че е започнал метежа, за да поиска промени във военното ръководство, което обвинява за неуспехите във войната в Украйна, и за да предотврати унищожаването на силите си, след като им е наредено да се подчинят на Министерството на отбраната на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase