Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент Владимир Путин да не "ликвидира" шефа на наемницическата група "Вагнер" Евгений Пригожин в отговор на това, което Кремъл определи като бунт, тласнал Русия към гражданска война.

Първоначално Путин се зарече да потуши бунта, сравнявайки го с военните безредици, довели до революцията от 1917 г., а след това и до гражданска война, но часове по-късно беше постигната сделка, която позволи на Пригожин и някои от неговите бойци да отидат в Беларус.

Пригожин отлетя за Беларус от Русия във вторник.

Докато описваше съботния си разговор с Путин, Лукашенко използва руския криминален жаргонен израз за убийство на някого, еквивалентен на английския израз to "wipe out" (заличавам, ликвидирам).

"Аз също разбрах: беше взето брутално решение (и това беше подтекстът на обръщението на Путин) да се заличат" бунтовниците, каза Лукашенко на среща на свои служители от армията и журналисти във вторник според беларуските държавни медии.

"Предложих на Путин да не бърза. Хайде - казах аз, - да поговорим с Пригожин, с неговите командири. На което той ми каза: "Слушай, Саша, това е безполезно. Той дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

През 1999 г. Путин използва същия руски глагол по отношение на чеченските бойци, като се закле да ги "изтрие от сраната" - реплики, които се превърнаха в широко цитирана емблема на суровата му личност.

Кремъл не коментира веднага забележките на Лукашенко, които дават рядък поглед върху разговорите в Кремъл, докато Русия, според разказа на самия Путин, се люшка към невиждани от десетилетия сътресения.

Лукашенко, едновременно стар познат на Пригожин и близък съюзник на Путин, заяви, че е посъветвал руския президент да мисли "по-далеч от собствения си нос" и че елиминирането на Пригожин може да доведе до повсеместен бунт на неговите бойци.

Беларуският лидер заяви също, че собствената му армия би могла да се възползва от опита на войските на Вагнер, които според сключеното с Кремъл споразумение вече могат свободно да се преместят в Беларус.

"Това е най-подготвената част в армията", цитира Лукашенко държавната агенция БелТА. "Кой ще оспори това? Моите военни също разбират това, а ние нямаме такива хора в Беларус".

По-късно Лукашенко казал на военните си, че "хората не разбират, че ние подхождаме прагматично. Те (Вагнер) са минали през това, те ще ни разкажат за въоръжението - кое е работило добре, кое зле".

Пригожин спря това, което нарече "марш на справедливостта" към Москва от южния град Ростов на Дон на 200 км от столицата след намесата на Лукашенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase