Снимка: Pixabay

Шведската полиция разреши провеждането на проява, на която се планира да бъде изгорено копие на Корана пред най-голямата джамия в столицата Стокхолм, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Проявата е насрочена за днес, когато се отбелязва най-големия мюсюлмански празник Курбан байрам, и може да усложни кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Серия от протести в Швеция против исляма и в подкрепа на правата на кюрдите повишиха напрежението с Турция, от чиято подкрепа Стокхолм се нуждае, за да влезе в НАТО.

Шведската полиция е отказала няколко искания да разреши митинги, по време на които са се планирали изгаряния на Корана, но националните съдилища са отхвърляли тези решения с аргумента, че те ограничават свободата на словото. В разрешението си за днешното събитие полицията пише, че проявата "може да има външнополитически последствия", но рисковете за сигурността не са от естество, възпрепятстващо одобряването на молбата, предаде БТА.

Очаква се в проявата днес да участват само двама души, включително организатора й Салуам Момика. В неотдавнашно интервю той се самоопредели като бежанец от Ирак, искащ забрана на Корана. Той е написал в молбата си за разрешаване на проявата, че "иска да изрази мнението си за Корана", като скъса и изгори свещената за мюсюлманите книга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase