Снимка: БГНЕС

Русия е извършила 77 произволни екзекуции на задържани украински цивилни, според данни на ООН, предаде Франс прес.

Бройката е от началото на руската инвазия в Украйна. Статистиката се съдържа в доклад, публикуван днес от Върховния комисариат за правата на човека.

Той е отчел 864 случая на произволни задържания от руските въоръжени сили, силите на реда и органите за прилагане на наказанията, които са извършвали мъчения или са се отнасяли повсеместно лошо със задържаните цивилни.

Докладът беше представен днес в Женева и обхваща периода 24 февруари 2022 (датата, на която започна руската инвазия в Украйна) - 23 май 2023 г.

Като цяло в него са документирани над 900 произволни задържания на цивилни, сред които на деца и стари хора. "Голяма част от тези случаи бяха извършени от Руската федерация", се уточнява в текста.

Още по темата
От украинска страна Върховният комисариат е преброил 75 случая на произволно задържане от украинските сили, основно на хора, заподозрени в нарушения, свързани с конфликта, предаде БТА.

"Значителен дял от тези случаи представляват също принудителните изчезвания, извършени основно от Украинската служба за сигурност", се казва в текста.

"Над половината от произволно задържаните хора са били измъчвани или малтретирани от украинските сили за сигурност. Това е станало, докато хората са били разпитвани, в повечето случаи незабавно след ареста им", се казва в доклада.

Изводите на Върховния комисариат се основават на 1136 разговора с жертви, свидетели и с други хора, на 274 посещения на обекти и 70 посещения на места за задържане.

В документа се пояснява, че украинските власти са предоставили напълно свободен, но поверителен достъп до официалните места за задържане, които са били под техен контрол, като само в един случай е имало изключение. За разлика от тях руските власти не са предоставили никакъв достъп въпреки исканията на Върховния комисариат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase