Снимка: БГНЕС

На срещата си във Вилнюс в средата на юли лидерите от НАТО няма да отправят официална покана към Украйна да се присъедини към Алианса, заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

"На срещата на върха във Вилнюс и при подготовката за срещата няма да обсъждаме отправянето на официална покана", каза той пред репортери след разговори с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

Столтенберг уточни, че лидерите ще дискутират как да приближат Украйна към НАТО.

Още по темата
Същевременно генералният секретар на Алианса предупреди, че не трябва да допуска замразяване на конфликта в Украйна в замяна на прекратяване на войната.

"Всички искаме тази война да свърши, но постигането на справедлив мир не може да означава замразяване на конфликта и приемане на сделка, диктувана от Русия", заяви той.

Шолц, на свой ред, отбеляза, че страната му се готви за възможността войната в Украйна да продължи още известно време. "Подготвени сме за това и адаптираме политиката си въз основа на такава възможност, каза канцлерът на пресконференцията със Столтенберг, като подчерта, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase