Снимка: БГНЕС
fallback

Тесен тунел за бягство от времето на Студената война, прокопан под Берлинската стена, бе открит при строителни работи в германската столица, предаде ДПА.

Тунелът, който е широк едва 50 см и висок 70 см, е открит под улица в центъра на Берлин, която някога е била укрепена граница между комунистическа Източна Германия и анклава, контролиран от западните съюзници.

Тунелът е открит по-рано този месец по време на строителството на нов жилищен комплекс, съобщи вчера берлинският вестник "Бе Цет" (BZ).

"За съществуването на тунела вече се знаеше, но геофизичните изследвания показваха, че той се намира по-дълбоко под земята", каза пред вестника представител на берлинската служба за опазване на историческото наследство.

Режимът в Източна Германия издига строго охраняваната Берлинска стена, за да попречи на гражданите си да бягат в капиталистическа Западна Германия. В отчаянието си много хора се опитват тогава да избягат на Запад чрез подземни проходи. В участъка на улица "Бернауер", където е открит най-новият тунел, е имало прокопани поне още 12 тунела за бягство.

Говорител на строителната компания заяви, че не иска да разрушава тунела или да го запълва с бетон, а ще вземе мерки за неговото запазване за изследователски цели. /БТА, десислава Иванова/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Мухаха

преди 10 месеца

Айде стига с тия опорки ... Отдавна вече обявиха статистиката .... ОКОЛО СТО ЧОВЕКА СА ИЗБЯГАЛИТЕ ПРЕЗ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО 1961 г. ДОКАТО Я РАЗРУШАВАТ ПРЕЗ 1989г. .... това са данните които бяха публикувани след като разсекретиха архивите на ГДР и ФРГ ... СТО ЧОВЕКА ..... И не питайте колко избягаха от България от "лошия " комунизъм преминавайки нелегално границата ... Мога да ви подскажа . Днешно време толкова колкото са минали за 45г. МИНАВАТ ЗА 1 ЧАС нелегални сирийци ...

32

Зевзек

преди 10 месеца

Германците имат два вариянта- или да приемат исляма или да бягат през граница.

31

Питай патило

преди 10 месеца

Не само стройната фигура е важна за да се осъществи успешно бягство. Трябва да са ти под ръка дрехите или поне гaщute. Който не вярва, да пита мачовците, които имат апетит към чужди булки, чиито мъже са в командировка. И да можеш да слезнеш бързо по олука. Или да рипнеш през прозореца, ако не прелюбодействаш по-нависоко от втория етаж. Ако си дебелан, трудно ще се справиш.

fallback