Снимка: БГНЕС

Украйна може да победи Русия още до края на тази година, прогнозира българският разследващ журналист Христо Грозев, цитиран от агенция "Униан".

Според него ходът на войната до голяма степен ще зависи от това доколко светът ще продължи да помага на Киев.

В интервю за "Радио Свобода" Грозев изрази мнение, че ако всичко се развива както до момента, то скоро Киев може да удържи победа.

"Но ако всичко върви така, както го виждаме сега, очаквам кинетична победа на Украйна до края на годината. Знаете ли, дори си мисля, че по-реално е да бъде освободен Крим, отколкото Донбас, защото мотивацията за украинците е толкова силна по отношение на Крим, че съм убеден, че той ще бъде приоритет", посочи журналистът.

Още по темата
Припомняме, на 21 април Лефортовският съд в Москва издаде заповед за задочен арест на Грозев.

Руските власти твърдят, че разследващият журналист е организирал бягството в чужбина на Роман Доброхотов - редактор на The Insider. И изданието, и редакторът, са признати за чуждестранни агенти в Русия.

През юли миналата година от ФСБ заявиха, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3. По данни на ФСБ операцията е била организирана от СБУ, а Грозев е координирал действията на участниците в нея. През декември база данни на уебсайта на руското вътрешно министерство показа, че той е в списъка на издирваните лица.

Миналата седмица Москва потвърди, че украинското контранастъпление е започнало, но досега го описва като провал и показва изображения на унищожени американски и германски бойни машини и танкове.

Вчера Украйна съобщи, че нейните сили са освободили три села - Благодатное, Нескучне и Макаровка, които се намират в покрайнините на Донецка област до Запорожка област. Днес Украйна се похвали с нови отвоювани територии от началото на контранастъплението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase