Снимка БГНЕС
fallback

България е с третия най-висок дял в ЕС на деца в риск от бедност и чийто достъп до основни нужди като храна, вода, подслон, образование и здравеопазване е застрашен. Това показват данните от регионалния доклад на УНИЦЕФ, обхващащ децата от Европа и Централна Азия. Той е изготвен съвместно с Националния статистически институт.

Данните, обявени от НСИ към 31 декември 2022 година, показват, че в България живеят малко над 1 милион деца, като най-високият дял на децата до 15-годишна възраст е в областите Сливен, Ямбол и Бургас, а най-нисък - в Смолян, Видин и Габрово.

Броят на децата, отглеждани в детски ясли, се увеличава спрямо броя им през 2021. По отношение на материалните лишения, числата показват следното:

“Близо 1/3 от децата не могат да си позволят почивка извън дома поне 1 седмица в годината. Всяко четвърто дете няма екипировка за игра навън - колело, ролери, кънки”.

Докладът на УНИЦЕФ акцентира върху приетия цялостен план за детето от страна на българското правителство през октомври 2022 г., който е ключов фактор за намаляване броя на децата, живеещи в риск от бедност.  
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Моше

преди 10 месеца

Ти да видиш... Ама верно ли? Просперираща България? Дето за поредна година показва висок икономически ръст и как се повишавали заплатите... и че живеело все по богато... Дето вече ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ е Демокрация, член на НАТО и Европейския съюз. Че ние се гласим ако не тая година, догодина да влезем в Шенген... пък всяко трето дете от бедно семейство. Ахааа, правителството ни ходи на инструктажи на "Козяк" ... мнохохилядни митинги в подкрепа на членството ни в НАТО... Ама Путин бил виновен.

17

Анонимен

преди 10 месеца

Гъзете се още на хазарина Сорос, на МИ 6 и ЦРУ и скоро ще сме на първо място. Целта им е да ни затрият , както някога еврейска Хазария е разбила арийска България, която е била на територията на днешна Украйна и Русия.

16

?

преди 10 месеца

На кое място сме по отношение на риска градивен гражданин или гражданка да остане без потомство, защото успява да създаде условия за отглеждането поне на едно дете едва тогава, когато жениите вече навлизат в климактериум, а на мъжете самолетът е вече безнадеждно приземен? Това обикновено са хора, които никога не са били на социал, но могат да разчитат само на труда си, за да се издържат и за да издържат евентуалните си деца.

fallback